Categorie archief: fotografie

van Grand Tour tot toerisme

drie weken geleden in de Neue Pinakothek in München gezien :
Pathos und Idylle. Italien in Fotografie und Malerei tot 21 september 2015

De grondlegger van de Neue Pinakothek, koning Ludwig I van Beieren, was een groot liefhebber van Italië. Als kroonprins maakte hij vele reizen naar Rome, waar hij Villa Malta verwierf. Dat werd een centrum voor de in Rome werkende Duitse kunstenaars. Nadat hij in 1825 koning was geworden, werd Ludwig I de beschermheer van kunstenaars die naar Italië afreisden. Veel van hun werk is sinds 1853 te zien in de Neue Pinakothek.

Heroic and Idylic
een soort staalkaart van poses voor genrestukken

De zogenaamde Deutschrömer werkten al sinds het midden van de achttiende eeuw in Rome, maar in de 1820′s en 1830′s piekte het. De meeste schilderijen van Bürkel, Catel, Dillis, Fries, Koch, Olivier, Rebell, Reinhart, Reinhold, Richter en Rottmann dateren uit deze jaren.

Ook uit andere landen trokken kunstenaars naar Italië. Sinds de 17e eeuw heette de reis naar Italië de Grand Tour en voor veel kunstenaars die naam wilden maken, gold het als een verplicht nummer. Tussen 1800 en 1840 liepen er op plaatsen als Tivoli meer kunstenaars dan toeristen rond. De meeste toeristen waren overigens rijke Engelsen. In de tweede helft van de negentiende eeuw, doen het moderne toerisme op gang kwam, veranderde dat. De kunstenaars werden overtroffen door de dagjesmensen.

Heroic and Idylic
Italiaans genretafereel

Van het opkomende toerisme is in de schilderkunst tot 1850 nog weinig te merken. De schilders portretteerden vooral de inheemse bevolking. In de Romantiek waren taferelen met herders en herderinnen een geliefd onderwerp. Toen in Noord-Europa de industrialisering op gang kwam, ontstond er tegelijkertijd een verlangen naar het pastorale van de pre-industriële tijd. Italië beantwoordde aan dat verlangen.

Uit de collectie Dietmar Siegert worden in de tentoonstelling Pathos und Idylle. Italien in Fotografie und Malerei zo’n honderd foto’s getoond uit de periode 1840-1900 die gecombineerd worden met schilderijen die Italië als onderwerp hebben. Je kunt de foto’s in verschillende groepen verdelen: foto’s van overblijfselen uit de antieke oudheid, landschapsfoto’s, stadsgezichten en genrebeelden.

Heroic and Idylic
Italiaans genretafereel

Het is aardig om eens stil te blijven staan bij een schilderij van de Belgische Francois-Joseph Navez. Hij schilderde in 1845 Die Spinnerinnen von Fondi. Het is een classicistisch genrebeeld uit het Italiaanse volksleven. Toen Navez dit schilderde, bestond de fotografie al, maar deze was in de jaren veertig nog niet zover om dergelijke taferelen vast te leggen. In de jaren zestig en zeventig zien we voor het eerst geënsceneerde foto’s die verwijzen naar de mis en scene uit de romantische genreschilderkunst.

Navez
Francois-Joseph Navez
Die Spinnerinnen von Fondi, 1845

Overigens was het voor kunstenaars niet altijd zonder risico om de Italiaanse bevolking te benaderen voor een schilderij of foto. Zeker als het de vrouwen betreft. Zo schrijft Navez over het ontstaan van Die Spinnerinnen von Fondi dat hij moest vluchten voor de boze echtgenoot van de mooie spinster die hij aan het schetsen was naast de deur van een kapel in Napels. Wie van de vrouwen op het schilderij deze spinster was, is niet duidelijk. Navez heeft zo sterk geïdealiseerd dat zijn personages inwisselbaar zijn geworden.

Heroic and Idylic
herdersjongens circa 1858 (albumen print)
door Carlo Baldessare Simelli (1811-1877)
In der Malerei war das italienische Volksleben ein populäres und von Sammlern in ganz Europa geschätztes Motiv. Künstler wie Franz Ludwig Catel, Louis Léopold Robert oder August Riedel widmeten einen großen Teil ihres Œuvres solchen Szenen und waren damit erfolgreich. Die Gemälde suggerieren ein zwangloses, heiteres Dasein in einer durch mildes Klima und Fruchtbarkeit privilegierten Umwelt. Ein besonderes Interesse galt den Kostümen und der Volkskultur der ländlichen Bevölkerung. In den Hirten und Bauern wollte man die Nachfahren der Römer erkennen und in deren Gebräuchen antike Traditionen lebendig fortwirken sehen.
 
Bron: pinakothek.de
Heroic and Idylic
Veduta di Roma

Die Neue Pinakothek besitzt eine herausragende Sammlung an Gemälden, die den Mythos Italien als romantisches Sehnsuchtsmotiv inszenieren. Viele von ihnen kamen durch den Gründer des Museums, König Ludwig I., in die Sammlung. Seit dem vergangenen Jahr verfügt die Neue Pinakothek nun auch über eine bedeutende Sammlung an frühen Fotografien aus Italien: die rund 9700 Aufnahmen aus der Zeit von 1846 bis 1900, die der Pinakotheks-Verein in Verbindung mit der Ernst von Siemens Kunststiftung und der Sparkassen-Finanzgruppe von Dietmar Siegert erworben und dem Museum als Dauerleihgabe übergeben hat. Die Ausstellung Pathos und Idylle bietet nun einen Einblick in den Reichtum dieser jüngst erworbenen Sammlung und zeigt eine Auswahl von rund 100 Aufnahmen der namhafte sten Fotografen. Bron: pinakothek.de

[ pinakothek.de ] | kuenstlerleben-in-rom.de

The Sound of Music
50th Anniversary Tour

vanmiddag Salzburg bezocht

Een halve eeuw geleden werd er in Salzburg gedraaid voor The Sound of Music. We keerden terug naar een van de meest schilderachtige plekjes waar we deelnamen aan de Sound of Music 50th anniversary photo shooting. Michaela won, net als vier jaar geleden.

Salzburg
poses voor The Sound of Music
Salzburg
de winnaar van dit jaar
Michaela als Maria von Trapp
Michaela in Tirol
de winnaar van vier jaar geleden

The Sound of Music Tour | 50 years Sound of Music

terug naar Sint Gilles

gisteren keerden we na zes jaar terug naar het Brusselse stadsdeel Sint Gilles

In 2009 liep ik met Michaela onze eerste stadswandeling langs Art Nouveau door het stadsdeel Saint Gilles. Deze wijk ontwikkelde zich vooral in de tweede helft van de negentiende eeuw. Tussen 1866 en 1900 groeide Sint Gilles van bijna tienduizend naar ruim vijftigduizend inwoners. Naast Art Nouveau die rond 1900 bloeide, kom je erg veel historisme tegen. Twee van de grootste gebouwen die in historische bouwstijlen zijn gebouwd, zijn het gemeentehuis en de gevangenis van Sint Gilles.

Sint Gilles
stadhuis van Sint Gilles aan het begin van de twintigste eeuw in neorenaissance stijl gebouwd.
Sint Gilles
gevangenis van Sint Gilles (1883)
in Engelse neogotiek.
Sint Gilles
Michaela in Sint Gilles

In Sint Gilles bevindt zich ook het woonhuis-atelier van Victor Horta waarin tegenwoordig het Hortamuseum gevestigd is.

voorbijganger in Saint Gilles [ W&V ]

2 mei 1945

zeventig jaar geleden eindigde de Slag om Berlijn
2 mei 1945
de beroemde foto die Yevgeny Khaldei op 2 mei 1945 maakte op het dak van de Rijksdag in Berlijn
Op 1 mei 1945 beval SS-generaal Karl Wolff, nadat hij niet-geautoriseerde onderhandelingen hervat had met de geallieerden samen met hoofdcommandant van het tiende Duitse leger generaal Heinrich von Vietinghoff, alle Duitse bewapende strijdkrachten in Italië de vijandelijkheden te staken en tekende een document van overgave dat inhield dat alle Duitse strijdkrachten in Italië zich onvoorwaardelijk moesten overgeven aan de geallieerden op 2 mei. De slag om Berlijn eindigde op 2 mei, toen commandant-generaal Helmuth Weidling de stad overgaf aan het Sovjetleger.
 
Bron: nl.wikipedia.org

Raising a flag over the Reichstag [ en.wikipedia.org ]

Amerikaanse Burgeroorlog [ 23 ]

Mathew Brady maakte duizenden foto’s van de Amerikaanse Burgeroorlog

Matthew Brady 1875Mathew Brady studeerde bij de schilder Samuel F. B. Morse, de uitvinder van de telegraaf, die in de Verenigde Staten pionierde met fotografische techniek van Louis Daguerre. Brady begon in 1844 met een eigen studio in New York en fotografeerde vele beroemde personen waaronder de presidenten Andrew Jackson en John Quincy Adams. Toen de Amerikaanse Burgeroorlog uitbrak, trok hij met een verplaatsbare studio net als de Engelse fotograaf Roger Fenton naar het front om de slagvelden te fotograferen.

Doordat de belichtingstijden nog lang waren, konden Brady en Fenton geen oorlogshandelingen fotograferen. Maar met hun foto’s van stille getuigen, zoals kanonskogels en loopgraven met gesneuvelde soldaten, introduceerden ze de realiteit van het slagveld aan het thuisfront. Er werden duizenden scenes gefotografeerd en daarnaast portretfoto’s van generaals en politici, zowel van de Unie als van de Confederatie. Overigens werden de meeste foto’s gemaakt en ontwikkeld door een legertje assistenten dat Brady aan het front vergezelde.

Morris Island
grof geschut op Morris Island voor het bombarderen van Charleston [ via Flickr: usnationalarchives ]
Mathew Brady, through his many paid assistants, took thousands of photos of American Civil War scenes. Much of the popular understanding of the Civil War comes from these photos. There are thousands of photos in the National Archives and the Library of Congress taken by Brady and his associates, Alexander Gardner, George Barnard, and Timothy O’Sullivan. The photographs include Lincoln, Grant, and common soldiers in camps and battlefields. The images provide a pictorial cross reference of American Civil War history. Brady was not able to photograph actual battle scenes as the photographic equipment in those days was still in the infancy of its development and required that a subject be still in order for a clear photo to be produced.
 
Bron: en.wikipedia.org
Matthew Brady on Flickr
op het flickr kanaal Civil War – U.S. National Archives Photoraphy Collection staan honderden foto’s van Mathew Brady

meer Civil war foto’s [ W&V ] | 20 Civil War-Era Photographs [ buzzfeed.com ]

we had faces then

zwart wit foto’s uit het klassieke Hollywood op wehadfacesthen.tumblr.com

We had faces then is een van de beroemdste filmquotes uit de geschiedenis en kwam uit de mond van Gloria Swanson in de film noir Sunset Boulevard (1950). De voormalige diva keek met dédain naar de talkie die haar heeft afgedankt. Sinds Hollywoodsterren gingen praten, ging het in haar ogen bergafwaarts met de film. In de zwijgende film hadden de acteurs en actrices geen stem, maar des te meer een gezicht. De close up was een magisch moment waarin het miljoenenpubliek zo’n sterk contact kreeg met zijn idool dat het zijn of haar gedachte leek te kunnen lezen. we had faces then is ook een fijne pagina op tumblr.com met zwart-witfoto’s van Hollywoodsterren.

we had faces then
wehadfacesthen.tumblr.com

wehadfacesthen.tumblr.com