Categorie archief: documentaires

wijze lessen?

gisteren gezien bij Tegenlicht: Wijze lessen uit het Midden-Oosten

VPRO’s Tegenlicht dook gisterenavond in de oorzaken van de opkomst van IS in Syrië en Irak. Het was een enigszins voorspelbare uitzending omdat de VPRO geneigd is om de nadruk te leggen op de rol van het Westen (lees: de Verenigde Staten) en het conflict tussen soennieten en sji’ieten te marginaliseren. Dus begonnen de wijze lessen met 9/11 en de inval in Afghanistan in 2001 en de inval in Irak in het voorjaar van 2003. Vanaf het moment dat George W. Bush op het dek van de USS Abraham Lincoln op 1 mei 2003 zijn Mission Accomplished-speech hield, kon de werkelijke strijd in Irak gaan beginnen. Nu de Amerikanen het bewind van Saddam Hussein omvergeworpen hadden, was er een machtsvacuüm ontstaan. De sji’itische minderheid, die decennialang was onderdrukt, liet nu van zich horen. Bagdad werd het decor van vrijwel dagelijkse zelfmoordaanslagen.

Tegenlicht
Wijze lessen uit het Midden-Oosten

Volgens velen is dit allemaal de schuld van Amerika. Onder valse voorwendselen was Amerika in 2003 Irak binnengevallen. In plaats van democratie te brengen, kwam er maatschappelijke chaos. En Irak werd de voedingsbodem voor de terroristische organisatie IS. Kortom: De Amerikanen hebben IS zélf in het leven geroepen. Dat is natuurlijk kort door de bocht, maar vaak wordt wél op deze manier geredeneerd.

Tegenlicht had ook anders kunnen beginnen. Niet in 2003 met de oorlog in Irak, maar in het jaar 632, toen er na de dood van Mohammed een strijd ontstond over zijn opvolging. Twee personen maakten aanspraak op de titel van kalief (opvolger): Mohammed’s vriend Aboe Bakir en Mohammed’s neef Ali. Het 14 eeuwen oude conflict tussen soennieten en sji’ieten was geboren. Het Zuiden van Irak geldt als de bakermat van de sji’ieten. Hier ligt de sji’itische stad Najaf waar volgens de overlevering Ali begraven ligt, voor de sji’ieten de eerste opvolger van Mohammed, die echter door de soennieten niet erkend wordt.

Vanuit dit historische vertrekpunt, komt de geschiedenis van IS en de religieuze strijd in het Midden-Oosten in een ander licht te staan. Amerika heeft met het verwijderen van Saddam Hussein de eeuwenoude vete tussen sji’ieten en soennieten weer doen oplaaien. Maar het zijn vooral de sji’ieten en soennieten die elkaar met zelfmoordaanslagen bestoken.

Politieke motivatie komt eerst. Religie komt pas later, dat is een instrument dat wordt gebruikt.

uit: Wijze lessen uit het Midden-Oosten

Een van de personen die in de Wijze Lessen van Tegenlicht aan het woord is, zegt: “Religie komt pas later, dat is een instrument dat wordt gebruikt. Politieke motivatie komt eerst.” Dit lijkt een verdediging van de stelling dat IS niets met de islam te maken heeft, maar dat de religie erbij wordt gehaald om vooral jonge mannen te mobiliseren. Tegelijkertijd moeten we ons dan bedenken dat dit ook het concept van Mohammed geweest is. Zijn doel was alle bedoeienstammen van het Arabische schiereiland te verenigen tegen Mekka. Hij gebruikte een zuiver theoretisch monotheïsme om alle neuzen dezelfde kant op te laten wijzen en om zijn doel te bereiken. Precies zoals IS doet. De islam is vanaf het prille begin politiek gemotiveerd. IS betekent: Islamitische Staat.

Bovenstaande les geeft Tegenlicht niet. Het doceert uiteindelijk wat de gemiddelde VPRO-kijker toch al meende te weten: Als de Amerikanen in 2003 geen oorlog tegen Irak waren begonnen, hadden we de ellende met IS nu niet gehad. Het religieuze conflict tussen sji’ieten en soennieten bleef daarbij helemaal onderbelicht.

wijze lessen uit het Midden-Oosten [ tegenlicht.vpro.nl ]

Canada in 17.000 kilometer

gezien op ZDF: documentaire in twee delen over Canada

Mooi verslag van een reis van 17.000 kilometer door Canada. Het begint op Fogo Island (Newfoundland) bij een miljonairshotel (vanaf 600 dollar per nacht) voor kapitaalkrachtige vogel- en walvisspotters. Daarna wordt een bezoek gebracht bij de Inuit van Pond Inlet (Nunavut) en Old Crow (Yukon). In de staat Alberta wordt Fort Chipewyan bezocht waar zich petrochemische industrie heeft gevestigd.

Canada
Van Fogo Island, Pond Inlet, Old Crow, Fort Chipewyan, Vancouver, Denny Island naar Montreal.

Vervolgens vliegt het ZDF-team naar de Pacificmetropool Vancouver, een agglomeratie met 2,5 miljoen inwoners, waar tegenwoordig Chinees de tweede taal is. Sommigen hebben het daar moeilijk mee, maar realiseren zich dat zij ooit zelf de inheemse bevolking verdrongen hebben en dat nu de Chinezen zijn gekomen. Tenslotte wordt via Denny Island naar Montreal gevlogen. De agglomeratie van Montreal telt ruim vier miljoen inwoners en na Parijs is het de grootste Franstalige stad ter wereld.

Es ist in einem Menschenleben wahrscheinlich nicht möglich, dieses riesige Land vollständig kennenzulernen – es gibt immer etwas Neues zu entdecken. Aber wir haben sicher mehr von Kanada gesehen und entdeckt, als es die meisten Kanadier jemals selbst schaffen werden. Überall, wo wir hinkamen und von unserem Projekt erzählt haben, waren die Leute begeistert und haben uns gebeten eine DVD oder einen Link zu schicken, denn so etwas hätten sie im Fernsehen über ihr Land noch nicht gesehen. Viele Kanadier kommen aus ihrer Provinz nicht heraus – teilweise sind diese ja auch vier bis fünfmal größer als Deutschland.
 
Bron: Johannes Hano over zijn documentaire [ zdf.de ]

17.000 kilometer Kanada [ zdf.de ]

pinterest 1946

gezien bij Close Up: documentaire over Rita Hayworth
Met haar rol van de roodharige Gilda in de gelijknamige Hollywood-film (1941) werd ze wereldberoemd. Tijdens de Tweede Wereldoorlog gold ze als de favoriete pin-up van de geallieerde soldaten. Maar het geluk in de liefde bleef tot het einde toe onbereikbaar voor haar. Zelf weet ze dat aan het verblindende effect van haar glamoreuze imago: ’Mannen gaan naar bed met Gilda en worden wakker met mij.’
 
web.avrotros.nl
Tijdens de Tweede Wereldoorlog gold ze als de favoriete pin-up
van de geallieerde soldaten.
Ladri di biciclette
Je kon Rita ook aanplakken…
stills uit Ladri di biciclette (1948)
Shawshank Redemption
Ook in de Shawshank Redemption (1994)
gaat Rita tegen de muur…

Rita Hayworth [ nl.wikipedia.org ]

Brecht Vandenbroucke

Vanavond op Canvas in de Canvasconnectie: Brecht Vandenbroucke

Drie jaar geleden zag ik een mooie Canvasconnectie met illustrator en beeldend kunstenaar Tim Enthoven (1985). Vanavond is er een aflevering met zijn generatiegenoot Brecht Vandenbroucke (1986) uit Antwerpen.

Canvasconnectie
Brecht Vandenbroucke om 22.00 op Canvas
Brecht Vandenbroucke is beeldend kunstenaar. Hij maakt vooral handgeschilderde tekeningen met heel veel oog voor detail. Zijn werk is een mix tussen strip en illustratie met veel referenties naar de popcultuur. In 2013 maakte hij zijn debuut met ‘White Cube’, een boek waarin hij met een kritische blik naar de wereld van de klassieke en moderne kunst kijkt. Daarnaast is hij bijna dagelijks bezig met illustraties voor o.a. The New York Times, De Standaard en De Morgen.
 
Bron: canvas.be

We are the robots

gisteren gezien op Canvas: Kraftwerk – Popart (2013)

Mensch MachineMijn eerste herinnering aan Kraftwerk gaat veertig jaar terug met Autobahn. Het nummer roept een eentonige ervaring op die ik in 1975 maar al te goed kende. Jaarlijks reden wij van Emmerich naar Basel een dag lang over de Deutsche Autobahn en twee weken later weer een hele dag terug.

Rond 1980 moet ik voor het eerst naar Man Machine geluisterd hebben, waarin het concept Kraftwerk zich ten volle ontwikkeld heeft. Alleen de LP-hoes was al heel bijzonder: de bandleden stonden en profil afgebeeld, alles was rood en zwart, met diagonalen, scherpe hoeken en blokletters. Ik wist toen nog niet dat deze stijl bekend staat onder de naam constructivisme. Nu zou het retro zijn, maar 35 jaar geleden vond Kraftwerk de avant garde opnieuw uit.

Kraftwerk – Popart (2013)
This is the amazing story of how a group of reclusive Rhineland experimentalists became one of the most influential pop groups of all time – a celebration of the band featuring exclusive live tracks filmed at their Tate Modern shows in London (Feb 2013), interwoven with expert analysis, archive footage of the group, newsreel of the era and newly-shot cinematic evocations of their obsessions. With contributions from Derrick May, Holger Czukay, Francois Kevorkian, Neville Brody, Paul Morley, Peter Boettcher, Caroline Wood and more.
 
Bron: imdb.com

Kraftwerk – Popart [ imdb.com ]

het gezicht van Engeland

The Face Of Britain – The nation through its portraits
National Portrait Gallery London t/m 16 januari 2016
Simon Schama's The Face of BritainHistorian Simon Schama joins forces with National Portrait Gallery curators to create five new displays exploring the development, character and meanings of British portraiture.
 
Staged throughout the Gallery, portraits from across the Collection will be displayed for the first time by theme rather than chronology, taking a long view of the history of portraits in each room. Each display will comprise a cross-period selection in various media, exploring one of the following themes: Power, Love, Fame, People and Self.
 
Simon Schama’s The Face of Britain will broadcast on BBC Two in September coincide with the broadcast of a new five-part TV series on BBC Two and the publication of an accompanying book by Viking/Penguin Random House this autumn.
 
Bron: npg.org.uk

Simon Schama’s The Face of Britain [ npg.org.uk ]

trots op Gelderland

gezien: de Ridders van Gelre op Omroep Gelderland
aflevering 10: de “vergeten” achttiende eeuw
De Gelderse geschiedenis moet op de kaart en daar gaan de Ridders van Gelre voor strijden. Zestien weken lang gaan ridders Bas Steman en René Arendsen op zoek naar de mooiste historische verhalen waar iedere Gelderlander trots op mag zijn. De zoektocht is elke maandag om 18.20 uur (elk uur herhaling) te zien op tv bij Omroep Gelderland en gaat door in het weekend, waar elke zaterdag een locatie uit de uitzending gratis te bezoeken is.
 
Bron: omroepgelderland.nl
omroepgelderland.nl
de website van omroepgelderland.nl
De mooiste zaal van Nederland
Gelderland wordt alsmaar rijker in de achttiende eeuw. En dat geld moet rollen, zo denkt de elite. Johan Frederik Willem van Spaen laat zijn huis – kasteel Biljoen in Velp – opknappen. En dat doet hij volgens de allerlaatste internationale mode, want hij laat een stuczaal bouwen. Deze zaal is absoluut uniek en naar alle waarschijnlijkheid de mooiste achttiende-eeuwse zaal van Nederland. Reden genoeg voor Ridder Bas om er een kijkje te nemen.
Bron: omroepgelderland.nl

mijngelderland.nl | gelderlandinbeeld.nl