Categorie archief: documentaires

Le fabuleux destin d’Elisabeth

zaterdag gezien op Arte: Aufstieg und Fall der Elisabeth Vigée Le Brun

grand palais posterDit najaar loopt er in het Grande Palais in Parijs een grote tentoonstelling over de bekendste vrouwelijke schilder uit de achttiende eeuw: Elisabeth Vigée Le Brun (1755-1842). De begeleidende documentaire Le fabuleux destin d’Elisabeth Vigée Le Brun werd zaterdag door het Frans-Duitse Arte voor het eerst uitgezonden.

Haar leven was avontuurlijk genoeg voor een biopic maar die is er bij mijn weten nog niet gemaakt. Wel zag ik haar in een film over Marie-Antoinette voorbij komen, want Vigée Le Brun is vooral beroemd geworden omdat ze de laatste koningin van Frankrijk portretteerde. Maar dat bleek ook haar ongeluk toen in 1789 de Franse Revolutie begon. Hals over kop vluchtte ze met haar dochter naar Italië. Ze was toen nog maar 34 jaar. Daarna volgden er omzwervingen door Rusland, Oostenrijk, Engeland en Zwitserland. Na een ballingschap van twaalf jaar zou Elisabeth in 1802 weer in Parijs terugkeren.

„Zwischen zwei Jahrhunderten wie am Zusammenfluss zweier Ströme“ – diese Worte von Chateaubriand könnten für Elisabeth Louise Vigée Le Brun geschrieben worden sein. Sie wird im April 1755 geboren, einige Monate vor Marie Antoinette, der letzten französischen Königin. Sie wird deren Lieblingsmalerin und führt ein äußerst abwechslungsreiches Leben. Als Folge der Französischen Revolution reiste sie quer durch Europa, erlebte acht verschiedene Regimes, malte mehr als 660 Porträts und empfing in ihrem Salon die politische und künstlerische Elite ihrer Zeit.
 
Bron: arte.tv
Elisabeth Vigée Le Brun
Elisabeth Vigée Le Brun
zelfportret uit 1782 (27 jaar) gekleed als een natuurlijke, ontspannen vrouw volgens de visie van Jean-Jacques Rousseau.

De tentoonstelling in het Grande Palais reist volgend jaar door naar New York (9 februari tot 15 mei 2016) en is daarna nog te zien in Ottawa (10 juni tot 12 september 2016). De documentaire Le fabuleux destin d’Elisabeth Vigée Le Brun wordt volgende week dinsdagavond herhaald op Arte.

Élisabeth Vigée-Le Brun [ nl.wikipedia.org ]

ver(d/w)rongen werkelijkheid

zaterdagavond gezien op NPO2: Nieuwsuur in Noord-Korea
vanavond het tweede en laatste deel op NPO2 in Nieuwsuur

Met stijgende verbazing heb ik gisterenavond naar de reportage Nieuwsuur in Noord-Korea van Marieke de Vries en Ellen Brans zitten kijken. Toezichthouders hebben de schaduwzijden van hun “voorbeeldige land” angstvallig buiten beeld gehouden. Zien we dan wel wat van het echte Noord-Korea? Soms zien we aan een rand van het beeld hoe de verdrongen werkelijkheid eruit ziet. En bij de meeste propagandabeelden van zwemparadijzen, kinderoptredens en de flanerende elite op de boulevards langs de Taedong, kunnen we alleen maar vermoeden hoe de achterkant eruitziet: strafkampen, schrijnende armoede, angst.

Nieuwsuur in Noord-Korea
Uniek tweeluik op 3 & 4 oktober 2015, NPO2

Communisme heet atheïstisch te zijn, maar omdat in Noord-Korea Kim Jong-un een goddelijke status heeft, is het communisme hier een religie rond “de Briljante Kameraad”. Verafgoding van leiders is zo oud als de wereld: maak duidelijk dat de leider een goddelijke status heeft, bouw daar een cultus omheen en doe af en toe iets leuks voor het volk. Laat vooral ook zien dat er niet met je te spotten valt. De farao’s, de romeinse keizers, sommige pausen, Mohammed, Lodewijk XIV en Stalin gingen de Grote Leider voor.

Maak duidelijk dat de leider een goddelijke status heeft, bouw daar een cultus omheen en doe af en toe iets leuks voor het volk. Laat vooral ook zien dat er niet met je te spotten valt.

Als in de reportage een vierjarig jongetje gevraagd wordt hoe zijn vader heet, antwoordt hij vastberaden en blij: “Mijn vader is de Grote Leider Kim Jong-un.” En op de vraag wie zijn moeder is: “Mijn moeder is de boezem van de Partij!” In Noord-Korea is de staat een kerk geworden. Christenen worden gezien als landverraders en worden daarom vervolgd. Hopelijk laat tweede deel van de reportage iets over het christendom in Noord-Korea zien.

Er zijn vier showkerken in de hoofdstad Pyongyang. Om toeristen te overtuigen dat er wel degelijk godsdienstvrijheid in het land zou zijn. Er zijn twee protestantse kerken, één katholieke kerk en één orthodoxe kerk in Pyongyang. Noord-Koreaanse kerkgangers worden door de staat geselecteerd.
 
Wie betrapt wordt bij het beoefenen van religieuze activiteiten of in het bezit van religieuze materialen, wordt gestraft. De straffen variëren: sommigen worden opgesloten in de strafkampen of gemarteld tot ze dood zijn, anderen worden publiekelijk geëxecuteerd.
 
Het is bekend dat christenen het ergst gemarteld worden in de strafkampen. Ze mogen niet naar de hemel kijken en worden voortdurend uitgescholden en geslagen. Ze worden bestempeld als krankzinnig. Alleen door een wonder kan een christen levend uit een strafkamp komen. Als ze ontsnappen aan openbare executie, bezwijken ze uiteindelijk aan verhongering, uitputting door harde arbeid en/of blootstelling aan ziektes, slechte hygiëne, gebrek aan medische zorg en door gebrek aan goede kleding.
 
Bron: opendoors.nl

Wat is er aan de hand in Noord-Korea? [ opendoors.nl ]

colony collapse disorder

met Michaela gezien op DVD: More than honey (2012)
More than honeyOver the past 15 years, numerous colonies of bees have been decimated throughout the world, but the causes of this disaster remain unknown. Depending on the world region, 50% to 90% of all local bees have disappeared, and this epidemic is still spreading from beehive to beehive – all over the planet. Everywhere, the same scenario is repeated: billions of bees leave their hives, never to return. No bodies are found in the immediate surroundings, and no visible predators can be located.
 
Scientists have found a name for the phenomenon that matches its scale, “colony collapse disorder,” and they have good reason to be worried: 80% of plant species require bees to be pollinated. Without bees, there is no pollinization, and fruits and vegetables could disappear from the face of the Earth. Apis mellifera (the honey bee), which appeared on Earth 60 million years before man and is as indispensable to the economy as it is to man’s survival.
 
Bron: morethanhoneyfilm.com/about
If bees were to disappear from the globe, mankind would only have four years left to live.

Albert Einstein

morethanhoneyfilm.com

de buik van het beest

vanavond op Canvas om 23.00 in Lichtpunt:
documentaire over de Gevangenis van Vorst

Vanavond zendt het Vlaamse canvas de documentaire De buik van het beest uit. Daarin duiken de filmmakers van Patrick Lemy en Eric D’Agostino in de gevangenis van Vorst in Brussel. In mei liepen Michaela en ik door de Verbindingslaan/Avenue de la Jonction die deze gevangenis scheidt van zijn grote broer, de gevangenis van Sint Gilles.

Google Maps
De gevangenis van Vorst (onder) en die van Sint Gilles (boven). Beiden zijn gescheiden door de Verbindingslaan met aan de zuidzijde de hoge gevangenismuur van Sint Gilles.

Op Google Maps is te zien dat het enorme complex op de grens ligt van de stadsdelen Sint Gilles en Vorst. De oudste gevangenis is die van Sint-Gilles. Deze dateert uit 1884. De gevangenis van Vorst opende dertig jaar later zijn zware deuren. Beide behoren tot de oudste gevangenissen van België en zijn gebouwd in een of andere neostijl.

Saint Gilles
De ingang van de gevangenis van Saint Gilles aan het begin van de twintigste eeuw.
Sint Gilles
het poortgebouw van de gevangenis van Sint Gilles zoals ik het in mei dit jaar fotografeerde.
Vorst
Verbindingslaan met het poortgebouw van de gevangenis van Vorst in neorenaissancestijl
Vorst
Verbindingslaan met het poortgebouw van de gevangenis van Vorst in neorenaissancestijl
Ze hebben ernstige misdaden begaan. Justitie beschouwt hen echter ontoerekeningsvatbaar bij het plegen van deze daden. Ze worden opgesloten voor onbepaalde tijd binnen de muren van de psychiatrische afdeling van de gevangenis van Vorst. Deze documentaire voert ons mee naar het hart van de cellen waar de gedetineerden zich bloot geven en hun vaak vergeten menselijkheid met ons delen.
 
Bron: lichtpunt.be

canvas.be

Napoleon volgens Roberts

gisteren gezien op BBC 2: Napoleon part one

Napoleon te GreatOngeveer alles uit de periode 1750-1850 mag rekenen op mijn aandacht, ook datgene wat op televisie wordt uitgezonden. Nu worden er maar weinig geschiedenisdocumentaires geprogrammeerd over deze periode dus op televisie heb ik het er niet echt druk mee. Als er historisch drama uit die periode wordt uitgezonden, is het vaak op de BBC en beperkt het zich tot de Regency Era, dat door de fans van Jane Austen is omgedoopt in Jane Austen Era.

Gisterenavond ging op BBC 2 de documentaireserie over Napoleon van start, gepresenteerd door de Britse historicus Andrew Roberts. Zijn boek Napoleon the Great heb ik niet gelezen, maar de uitzending van gisteren bevatte toch weinig nieuws voor mij.

Brug bij Lodi
De Slag bij Lodi 10 mei 1796
(schilderij van Louis Lejeune)

Het eerste deel loopt tot aan 1804, het jaar dat Napoleon zichzelf promoveerde van Consul voor het leven tot Keizer der Fransen. Andrews reisde naar Noord-Italië om locaties te bezoeken die een belangrijke rol speelde tijdens de Italiaanse veldtocht van 1796/1797, zoals de brug bij Lodi en de vesting Mantua.

Wat ik wel jammer vond, en onvolledig in Roberts‘ verhaal, is dat de Slag bij Rivoli op 14 januari 1797 onvermeld bleef. Deze belangrijke veldslag werd geleverd bij “de achterdeur” van het Habsburgse Rijk. De Oostenrijkers stuurden door de Alpen via het dal van de Adige een groot leger om Mantua te ontzetten. De vesting werd al maanden door de Fransen belegerd en de toestand was hopeloos geworden. Toen Napoleon de Oostenrijkers bij Rivoli terugsloeg, moest de vesting Mantua worden opgegeven en kwam er een einde aan de Oostenrijkse heerschappij in Noord-Italië.

Slag bij Rivoli
De Slag bij Rivoli 14 januari 1997
(schilderij van Felix Philippoteaux)
The first of three documentaries telling the story of Napoleon. With access to a unique archive of Napoleon’s personal letters, many of which have never been published before, historian Andrew Roberts journeys through the history and geography of Europe to bring this story vividly to life as he retraces the footsteps of the legendary leader himself. The films shed new light on Napoleon as an extraordinarily gifted military commander, a mesmeric leader whose private life was, contrary to popular belief, littered with disappointments and betrayals.
 
Bron: bbc.co.uk

Part Two wordt woensdag 17 juni uitgezonden.

verloren utopie

gezien op DVD: Histoire(s) d’une utopie à vendre (2006) van Yves Cantraine
documentaire over het Rijksadministratief Centrum in Brussel

het Rijksadministratief CentrumVoormalige ambtenaren en ander personeel vertellen in de documentaire Histoire(s) d’une utopie à vendre van Yves Cantraine hoe het is om in een gigantisch complex te werken. Het Rijksadministratief Centrum, dat tussen 1958 en 1985 gebouwd werd, moest onderdak bieden aan 14.000 ambtenaren. Het was de belichaming van het naoorlogse België. Een verloren utopie, zo blijkt achteraf. In 2003 besloot de federale overheid dat de ambtenaren het RAC moesten verlaten omdat er asbest was aangetroffen in de gebouwen. Projectontwikkelaars namen de zaak over en er volgde een grondige renovatie en gedeeltelijke afbraak. De documentaire vertelt niet alleen het verhaal van mensen, maar ook dat van de teloorgang van het utopisch modernisme. En, hoe kan het ook anders, hier en daar sijpelt ook het verdriet van België door.

Histoire d'une utopie à vendre
Histoire(s) d’une utopie à vendre
van Yves Cantraine (2006)
In 2004 werd het Rijksadministratief Centrum te Brussel ontruimd. In dit reusachtige kantoorcomplex dat na de Expo 58 gebouwd werd werkten duizenden ambtenaren, zowel Vlamingen als Walen. Het RAC werd opgevat als een futuristische utopie, een heuse stad-in-de-stad. Maar hoe heeft men geleefd en gewerkt in deze futuristische ambtenarenstad? Kaderleden, bedienden, arbeiders, keukenpersoneel vertellen… En vandaag blijven hun herinneringen nazinderen in de verlaten kantoren en gangen van het RAC.
 
Bron: cinenews.be
Rijksadministratief Centrum Brussel
in het oorspronkelijke ontwerp stond de financiëntoren (links) niet loodrecht op het langwerpige arcadengebouw, waardoor er een doorgang was naar de Boulevard du Jardin Botanique aan de noordzijde van het complex. Doordat later de financiëntoren loodrecht op het arcadengebouw kwam te staan, werd de opening afgesloten en voelden de ambtenaren zich opgesloten.
Rijksadministratief Centrum Brussel
nadat de Belgische staat de financiëntoren aan een projectontwikkelaar verkocht had, werd de vliesgevel van spiegelglas (onder) vervangen door een eigentijdse facade. (boven)

Rijksadministratief Centrum Brussel [ nl.wikipedia.org ]

painting with words

gezien: David McCullough – painting with words (2008)
begonnen in de biografie van John Adams door David McCullough

John Adams biografieIn april keek ik op DVD naar de Amerikaanse miniserie John Adams (2008) over een van de founding fathers én de tweede president van de Verenigde Staten. Op een van de DVD’s in de box stond als bonus de documentaire David McCullough – painting with words. De biograaf van John Adams won tweemaal de Pulitzer Prize en is in de Verenigde Staten een beroemdheid. Zijn gepassioneerde houding tegenover geschiedenis spreekt mij erg aan. Naast zijn schrijverschap en televisiewerk is hij ook een amateurschilder. Schrijven is voor hem schilderen met woorden en de geschiedenis is daarbij zijn bron. Niet alleen van informatie maar ook van vreugde. McCullough: “History is the story of people.”

To me history ought to be a source of pleasure. It isn’t just part of our civic responsibility. To me it’s an enlargement of the experience of being alive, just the way literature or art or music is.

David McCullough