Dagelijks archief: vrijdag 3 februari 2006

cartoonrel [ 4 ]

Balkenende, Straw en Higgins over de spotprenten
Premier Balkenende betreurt de dreigementen uit de moslimwereld vanwege het afdrukken van spotprenten van de profeet Mohammed in een Deense krant. “In onze wereld stappen we naar de rechter als iemand over de schreef gaat. Daar is geen plaats voor dreiging en eigen richting,” zei hij vrijdag op zijn wekelijkse persconferentie. Er is hier gelukkig vrijheid van meningsuiting, vervolgde hij. “Tegelijkertijd moeten wij ons realiseren wat onze beelden en ideeën bij anderen kunnen veroorzaken.”
 
De Britse minister van Buitenlandse Zaken Jack Straw vindt het telkens opnieuw afdrukken van omstreden spotprenten van de profeet Mohammed “beledigend, gevoelloos, oneerbiedig en verkeerd”. Hij maakte zijn opmerkingen na een bezoek van zijn Sudanese collega. In elke religie zijn taboes, en media moeten daarvoor respect tonen, aldus Straw. De bewindsman prees de Britse media, die tot op heden geen enkele karikatuur hebben afgedrukt, om hun “terughoudendheid en verantwoordelijk- heidsgevoel”.
 
Bron: nu.nl

Engeland distantieert zich dus van de Europese kranten in hun solidariteit met de Denen. Amerika sluit zich daarbij aan. Justin Higgins, de woordvoerder van de minister van Buitenlandse Zaken Condoleeza Rice, riep op tot respect en verdraagzaamheid. De moslimwoede wordt zo wat gelijkmatiger uitgesmeerd over de Westerse wereld.

De afbeeldingen zijn, kwetsend voor het geloof van moslims, aldus Justin Higgins. Hij stelde dat de VS uiteraard volledig de persvrijheid erkennen, maar dat de pers ook zijn verantwoordelijkheid moet nemen. „Het op deze manier aanzetten tot religieuze of etnische haat is niet acceptabel. We roepen op tot tolerantie en respect voor elke gemeenschap en hun religieuze overtuigingen en praktijken.“
 
Bron: telegraaf.nl

cartoonrel [ 3 ]

De rel begint uit de hand te lopen nu ook de Spaanse El Pais en de Italiaanse El Libero vandaag de gewraakte spotprenten geplaatst hebben. Kranten in Noorwegen, Nederland, Zwitserland, Frankrijk en Duitsland verklaarden zich eerder deze week al solidair met de Denen die in de islamitische wereld gestraft worden met een boycot. Maar de hoofdredacteur van France-Soir heeft gisteren ontslag gekregen van zijn Egyptische baas, nadat zijn krant eerder deze week alle prenten had afgedrukt.

Tom in Trouw
spotprent over de spotprent
van Tom in Trouw

Trouw schrijft vandaag in haar commentaar op deze affaire het volgende:

De hoofdredacteur van de France-Soir, die deze week de Deense cartoons ook publiceerde, schreef in een commentaar dat excuses aanbieden voor het uitoefenen van de vrijheid van meningsuiting niet gepast is, al helemaal niet aan vertegenwoordigers van landen die hun eigen burgers vrijheid onthouden: „Dat is de wereld op zijn kop. Nee, wij verontschuldigen ons nooit voor het feit dat we vrij zijn te praten, te denken en te geloven„. Gisteren werd hij ontslagen door de Egyptische eigenaar van de krant.
 
Nederlandse tekenaars verklaarden deze week dat ze de profeet Mohammed niet of alleen terughoudend durven te tekenen. „Het is een soort zelfcensuur„, zei de een. „Ik heb grote ramen en ik wil graag dat ze heel blijven.„ Een ander had geen zin in gelazer. „Waarom zou ik olie op het vuur gooien?„
 
Journalisten bieden excuses aan, worden ontslagen of plegen zelfcensuur. In Duitsland hadden ze in de jaren dertig een mooi woord voor dit verschijnsel: Einschüchterung. Dat is precies wat zich in deze tijd voltrekt. Langzamerhand, sluipenderwijs.
 
Daarbij gaat het er niet in de eerste plaats om of je begrip kunt hebben voor moslims die zich door de cartoons gekwetst voelen. En ook niet over de vraag hoe verstandig het is ze te publiceren of hoe smaakvol (en geestig) de tekeningen zijn. Daarover moet je vrij van mening kunnen verschillen. Voorop staat dat het onaanvaardbaar is hoe sommige moslims en regeringen hun gekwetstheid uiten. Respect voor religie kan niet afgedwongen worden met intimidatie door degenen voor wie respect voor vrijheden niet bestaat. En, inderdaad, verontschuldigen is dan de wereld op z„n kop.
 
Bron: trouw.nl

Dit commentaar leverde vandaag heel reacties op, die je op de website van trouw kunt lezen o.a. die van Koen:

Dat sluipende proces van Einschüchterung heeft bij ons eigenlijk al een geschiedenis van ruim 20 jaar. De burger zag al in de jaren ’80 dat er met de integratie op onderdelen zaken helemaal mis gingen, maar een échte discussie daarover moest door Pim Fortuyn worden geforceerd. Pas tóén ging bij de elite eindelijk de ogen open. En nu laten wij ons alléén nog maar bang maken, en nemen we al even sluipend afscheid van onze rechtsstaat…
 
Zeker door deze cartoon-affaire ben ik met andere ogen naar de boodschap van Theo van Gogh en Hirsi Ali gaan kijken. Wij in de westerse wereld nemen alles en iedereen -als daar aanleiding voor is- in cartoons op de hak. Of het nu de Paus is, de regering, president Bush… En dat moet ook zo blijven ook, als wij aan de Mullahs gaan toegeven is het straks de laatste keer dat we Bevrijdingsdag hebben gevierd… De woede over de cartoons bij de Mullahs kon nog wel eens meer over hénzelf en hun bedoelingen, dan over de cartoonisten zeggen. Géén excuses dus!

meer over deze affaire vandaag in Trouw.

opwindende stukjes papier

Wie verzamelt er nu nog postzegels? Deze hobby lijkt uitsluitend voorbehouden aan stoffige grijze heren onder schemerlampen in benauwde achterkamers. Maar dit is een vreselijk vooroordeel. Postzegels verzamelen is namelijk helemaal geen duffe hobby. Groot was mijn vreugde toen bleek dat een vriendin van mij een hartstochtelijk filatelist is. Ze is in de dertig en helemaal niet duf, eerder een wilde meid, maar postzegels brengen haar in een meditatieve staat. Dat herken ik wel, urenlang op je buik op de vloer en overal postzegels om je heen.

Postzegelhaters weten één ding niet: aan een postzegel kun je de hele wereld ophangen en dat maakt postzegels juist zo leuk. Binnen de wereld van de filatelie kom je wel randverschijnselen tegen waarbij het vooroordeel misschien opgaat. Zo zijn er mensen die geen postzegels meer verzamelen, maar velranden. Ze hebben zich verenigd en dat moet ook want het is een heel eenzame hobby.

etsingnummers
velrandbijzonderheden

Verzamelaars van velranden blijken doorgaans wel gepensioneerde heren te zijn. Gaat het vooroordeel voor velrandverzamelaars dan wel op? Misschien, maar als je eenmaal velranden kunt lezen, gaat er waarschijnlijk een wereld voor je open die je in vervoering kan brengen.
Chapeau voor degene die zover komt!

Studiegroep Velrandbijzonderheden