Dagelijks archief: vrijdag 8 februari 2008

het archief van de verbeelding

Het onwerkelijke beeld Emblemen, symbolen en metaforen
Paleis voor Schone Kunsten, Brussel tot 30 maart 2008
Het Paleis voor Schone Kunsten opent de vierde tentoonstelling in de reeks Het archief van de verbeelding, een samenwerking met het FotoMuseum Antwerpen. Het onwerkelijke beeld toont een 70-tal foto’s die niet zozeer verslag willen uitbrengen over feiten en toestanden maar wel een ideële, poëtisch-filosofische visie op mens en maatschappij vertolken. Verschillende stromingen komen in de tentoonstelling aan bod, waaronder het surrealisme, het picturalisme, de subjectieve fotografie en de analytische fotografie.
Edward Weston
Edward Weston
Cabbage Leaf, 1931
Een eerste fotograaf die zich intens met een onderzoek naar de beeldende mogelijkheden van het nieuwe medium heeft beziggehouden is de „mede-uitvinder„ van de fotografie, William Henry Fox Talbot. Hij werd zich snel bewust van de ambiguïteit van de fotografie: enerzijds zijn foto’s een waarheidsgetrouwe representatie van een anekdotische werkelijkheid, maar anderzijds zijn ze ook ingeschreven in een ruimere beeldcultuur, waarbij ze kunnen uitgroeien tot metaforische, symbolische of zelfs allegorische voorstellingen die hun inhoud slechts prijsgeven bij nadere beschouwing. Zo vertolken zelfs negentiende-eeuwse foto’s, ondanks hun hoofdzakelijk documentaire karakter, vaak ook een mijmering over tijd en vergankelijkheid, over traditie en vernieuwing en over de geldigheid van normen en waarden.
 
Bron: galeries.nl
Alfred Stieglitz, Old and New New York
Alfred Stieglitz
Old and New New York, 1911
Alfred Stieglitz is de voornaamste vertegenwoordiger van het picturalisme in de Verenigde Staten. Hij staat bekend voor zijn foto’s die niet een realiteit willen afbeelden, maar wel sferen en emoties evoceren. Deze „Equivalent„-fotografie van Stieglitz kende in de Verenigde Staten een indrukwekkende invloed die ook vandaag nog nawerkt.
 
Bron: galeries.nl

Alfred Stieglitz, zelfportret 1911Alfred Stieglitz was born in Hoboken, New Jersey, in 1864 to German immigrants. He began to photograph while a student in Berlin in the 1880s and studied with the renowned photochemist Hermann Wilhelm Vogel.

On his return to the United States in 1890 he began to advocate that photography should be treated as an art. He wrote many articles arguing his cause, edited the periodicals Camera Notes (1897-1902) and Camera Work (1903-1917), and in 1902 formed the Photo-Secession, an organization of photographers committed to establishing the artistic merit of photography. In 1905 Stieglitz opened the Little Galleries of the Photo-Secession at 291 Fifth Avenue, New York (later called 291). From 1905 until his death in 1946, Stieglitz mounted more than 190 exhibitions in his three New York galleries. ( Bron: nga.gov)

Bron: Paleis voor Schone Kunsten, Brussel [bozar.be]