in Brussel de Expo 58 opende
In de film Down with Love uit 2003 wordt een perfecte reconstructie van een tijdsbeeld gegeven: de vroege jaren zestig. Het zijn mooie jaren om naar te kijken, al heb ik ze niet bewust meegemaakt. In de wederopbouwtijd was de wereld in een vooruitgangsroes gedompeld. De wereldtentoonstelling van 1958 in Brussel werd het symbool van het rooskleurige modernisme van de wederopbouwtijd. Vandaag is het precies 50 jaar geleden dat Expo ’58 voor de wereld haar deuren opende. In Brussel wordt deze zomer nostalgisch terugekeken op deze bijzondere naoorlogse gebeurtenis met tal van lezingen, manifestaties en tentoonstellingen. Terug naar het jaar 1958.
…naast de Eiffeltoren de bekendste reliek van een wereldtentoonstelling die het icoon werd van een stad en een tijdperk…
Bron: atomium.be
Bron: brussels-expo58.be
van 26 februari tot 21 december 2008
De ARCHIVES D’ARCHITECTURE MODERNE
Op gebied van architectuur, is de “58-stijl” gekarakteriseerd door het verwerpen van vooroorlogse symmetrieën en het gebruik van schuine en kromme lijnen, glazen wanden, gladde en gekleurde materialen als geëmailleerd Eternit. Grote overspanningen en hyperbolische schelpen doen hun intrede. Aan de hand van tekeningen, foto’s, maquettes, affiches en meubilair brengt de tentoonstelling een overzicht van de belangrijke architecturale en decoratieve vormen van deze 58-stijl (met als voorbeeld de Spirou-stijl, die refereert naar de architectuur in de stripreeks van Franquin) door ze te plaatsen in het midden van de actualiteit uit die tijd.
Bron: aam.be
De Wereldtentoonstelling van Brussel
vond plaats van 17 april tot 19 oktober 1958 en telde meer dan 42 miljoen bezoekers. Het was de eerste grote wereldtentoonstelling na de Oorlog; de vorige werd te New York georganiseerd, in 1939, op het ogenblik waarop de Duitse troepen Polen binnenvielen. De Wereldtentoonstelling van Brussel, die in de omgang Expo 58 werd genoemd, was zeker een van de meest representatieve evenementen uit de jaren 50. Ze stond symbool voor de democratische wil om de vrede tussen de naties in stand te houden, voor het geloof in de technische vooruitgang (ook al werd dat overschaduwd door de angst voor de atoombom) en voor een optimistische kijk op de toekomst van de moderniteit, die de mensen een beter leven moest geven.
( Bron: atomium.be )