Slag bij Ctesiphon

100 jaar geleden: Slag bij Ctesiphon 22-25 november 1915

Ctesiphon is een dode stad in Messopotamië, in het huidige Irak gelegen aan de Tigris. Het was de hoofdstad van het Nieuw-Perzische Rijk onder de dynastie van de Sassaniden. Het enige dat overeind gebleven is, is het grote gewelf van de troonzaal van het paleis, de zogenaamde Taq i Kisra, de Boog van Khusro.

Taq i Kisra
De Taq i Kisra in Ctesiphon

Honderd jaar geleden werd hier gevochten tussen de Turken, Koerden en Arabieren enerzijds en de Britten anderzijds. De Slag van Ctesiphon duurde van 22 tot 25 november 1915. De Britten onder generaal Charles Townshend werden hierbij verslagen.

De Britse aanwezigheid in Mesopotamië ( = ongeveer het huidige Irak, destijds deel uitmakend van het Turkse Rijk) betrof oorspronkelijk bescherming van de oliebronnen bij de Perzische Golf. Vanuit Basra rukten de Britten onder generaal Charles Townshend op naar Bagdad, maar werden ten zuiden van deze stad bij Ctesiphon (22-26 nov. 1915) door een uit Turken, Koerden en Arabieren bestaand, door de Duitse generaal (en Turkse pasja) Colmar von der Goltz geleid leger verslagen en bij Koet-el-Amara ingesloten.
 
Bron: forumeerstewereldoorlog.nl