surrealistische soap

begonnen aan het eerste seizoen van Twin Peaks op DVD

Achttien jaar geleden keek ik iedere zondagavond bij de VPRO naar de ondoorgrondelijke whodunit van David Lynch en Mark Frost . Ik had van de Amerikaanse Buñuel al verschillende films gezien: Eraser head (1977), The Elephant man (1980), Dune (1984) , Blue velvet (1986) en Wild at Heart (1990). Maar de televisieserie maakte Lynch uiteindelijk bij het grotere publiek bekend. Twin Peaks zorgde voor een hype en betekende de definitieve doorbraak van de donut in Nederland.

titelscherm van Twin Peaks
‘who killed Laura Palmer?’

De hoofdrol werd gespeeld door Kyle MacLachlan, een van de vaste acteurs van David Lynch, die ook al de hoofdrol speelde in Dune (1984) en Blue Velvet (1986). Andere memorabele rollen werden gespeeld door Sherilyn Fenn (foto rechtsonder) als Audrey Home en Lara Flynn Boyle als Donna Hayward.

Sherilyn FennTwin Peaks blijft ( … ) bekend staan als één van de meest fascinerende projecten uit de geschiedenis van tv, én als een meesterwerk dat had kunnen zijn. De serie begint met de moord op een locale beauty queen, Laura Palmer (Sheryl Lee). De plaatselijke politie, aangevoerd door de recht-door-zee sheriff Harry S. Truman (Michael Ontkean), kan de zaak niet aan en roept de hulp in van het FBI. Speciaal agent Dale Cooper (een kostelijke Kyle MacLachlan), wordt naar het slaperige stadje gestuurd – een vrolijke man, die gek is op zwarte koffie, en zich verder bezighoudt met boeddhisme, spiritisme en deductie. Gaandeweg krijgen we zicht op de verschillende inwoners van Twin Peaks, die allemaal een verborgen leven leiden, allemaal lijken in de kast hebben, of het nu drugs is, verzekeringszwendels, buitenechtelijke liaisons of iets anders. Voeg daar nog de geesten aan toe, die na een paar episodes beginnen opduiken, en het resultaat is een bizarre trip, die meer had kunnen zijn dan wat het is, indien men Lynch en co-auteur Mark Frost hun zin had laten doen.
 
Bron: digg.be

Twin Peaks DVD boxHet duurde tot in 2002 voor het eerste seizoen van Twin Peaks op dvd werd uitgebracht door Paramount. De dvd-set van het eerste seizoen bevatte alle afleveringen van het eerste seizoen en de oorspronkelijke pilot. De pilot was de reden waarom het zo lang wachten was op de dvd-release, omdat de rechten ervan in handen waren van een ander bedrijf. Van de pilot werden twee versies gemaakt: de gewone eerste aflevering van de tv-serie en een afgeronde tv-film, met een apart einde dat speciaal voor die versie werd gefilmd. De bedoeling van ABC was dat, als de serie niet aansloeg bij het publiek, de pilot met het speciale einde, nog als een op zichzelfstaande film kon worden uitgebracht in Europa. De oplossing van de moord op Laura Palmer is heel anders in deze “Europese” tv-filmversie van de pilot dan in de serie. (Bron: nl.wikipedia.org)

twinpeaks.org | Twin Peaks [ lynchnet.com ]