brandmerk

vintage matchbooks op Pinterest

Mijn hele leven ken ik al het opschrift boven de zwaluw op het legendarische luciferdoosje: säkerhets tändstickor. Waarschijnlijk mijn eerste Zweedse woorden. Daaronder stond: manufactured at Uddevalla. Het klonk als het Timboektoe van het Noorden: Uddevalla.

Samen met het blikje van Brasso, de doos van Brillo en de flesjes van Coca Cola en Maggi is het luciferdoosje van Svalan voor mij een fetisj in merkenland. Als het waar is dat merken ons onderbewustzijn koloniseren, dan zijn het in ieder geval deze merken.

Maar soms duiken er ook totaal onbekende merken op, die ik van harte een plekje in mijn  onderbewustzijn gun. Ik beperk mij hier even tot lucifermerken. Dat is geen willekeur. Mijn liefde voor postzegels en voor lucifermerken gaan namelijk heel goed samen. Ik hou van miniaturen. En van lucifers. Ze zitten niet voor niets in mijn overlevingspakket.

matchbooks01
Geen säkerhets tändstickor maar safety matches. Een fakir uit Gudiyattam doet voor hoe het moet.  The Burning Boy is zijn slechtste leerling.
matchbooks02
In India wordt het handwerk nog altijd geëerd.
matchbooks03
Ongetwijfeld zal Joeri Gagarin ook op lucifermerken hebben gestaan, maar Bjelka en Strjelka mochten er ook wezen.
matchbooks04
Eye Brand : Safety Matches. Heraldiek en lucifermerken hebben soms veel met elkaar gemeen
matchbooks05
De robot, de hond en de klok.
Wie het weet, mag het zeggen
matchbooks06
Duiker. een Nederlands merk dat ten onder is.

vintage matchbooks [ pinterest.com ]