sluwe heks

vanmiddag gezien op Een: The Little Foxes (1941)

bette davisDe titel van het gelijknamige toneelstuk van Lillian Hellman (1905–1984) uit 1939 waarop deze film is gebaseerd, is ontleend aan het Bijbelboek Hooglied van koning Salomo. “Vangt gijlieden ons de vossen, de kleine vossen, die de wijngaarden verderven, want onze wijngaarden hebben jonge druifjes.” In Nederland en Vlaanderen verscheen The Little Foxes onder de titel de hyena’s. Regisseur William Wyler verfilmde het toneelstuk in 1941.

Vangt gijlieden ons de vossen, de kleine vossen, die de wijngaarden verderven, want onze wijngaarden hebben jonge druifjes.

Hooglied 2: 15

Net als in The Letter (1940) staan Herbert Marshall en Bette Davis weer tegenover elkaar als echtgenoten. De een te goeder en de ander te kwader trouw. Ik moest daarom regelmatig aan The Letter denken. Beide films werden beladen met nominaties voor een Academy Award maar wonnen er uiteindelijk niet één. Het einde van The Little Foxes (1941) deed mij sterk denken aan het einde van Sweet Smell of Success (1958) waarin tenslotte ook een zuivere ziel de band met een sluw en verdorven familielid verbreekt. In beide films “verderven de vossen de wijngaard”, maar ze verliezen ook “het jonge druifje”.

The Little Foxes [ imdb.com ]