Categorie archief: Orthodoxie

Volmaakte Liefde

gelezen: Christus wordt weer gekruisigd
van Niko Kazantzakis

Christus wordt weer gekruisigdNadat Christus wordt weer gekruisigd in 1952 voor het eerst in een Nederlandse vertaling was verschenen, beleefde het tot 1965 herdruk op herdruk. Maar in de tweede helft van de jaren zestig verdween de belangstelling een beetje. Door de toenemende secularisatie en opkomende “eigentijdse spiritualiteit” was de signatuur van deze roman waarschijnlijk te expliciet christelijk. Maar in 2016 verscheen er ineens weer een nieuwe vertaling. De hernieuwde belangstelling voor Kazantzakis‘ roman heeft veel te maken met de huidige problematiek rond asielzoekers. Trouw kopte in een recensie zelfs “Dorpsnotabelen tegen vluchtelingen”.

In de vertelling van Kazantzakis staan namelijk twee groepen Grieken tegenover elkaar: de bewoners van het welvarende dorp Lykovryssi in Anatolië en een groep op drift geraakte Grieken die konden ontsnappen aan gewelddadige etnische zuiveringen van de Turken. Het verhaal speelt zich af tijdens de Grieks-Turkse Oorlog (1921-1922).

Kazantzakis
Griekenland en Cyprus gaven in 1983 een postzegel uit ter gelegenheid van het honderdste geboortejaar van Niko Kazantzakis

De focus ligt op de vraag hoe we met onze naasten moeten omgaan. Wie is bereid om vluchtelingen onderdak te bieden en alles met hen te delen? In onze post-christelijke cultuur is dit een humanistische vraag geworden, die een beroep doet op onze medemenselijkheid. Maar Kazantzakis benadert deze vraag expliciet vanuit het Evangelie en de navolging van Christus in het bijzonder. Tegelijkertijd schemert het socialisme door. Kazantzakis buigt de geest van het socialisme en de geest van het Evangelie dicht naar elkaar toe.

Maar dat is niet altijd geloofwaardig omdat de geweldloze weg van Christus en de klassenstrijd van het socialisme elkaar uiteindelijk wederzijds uitsluiten. Christus is geen vrijheidsstrijder in politieke zin want Hij is met een heel ander doel in de wereld verschenen. Zijn boodschap -liefde tot de vijand- is juist voor de onderdrukten zwaar. Maar als deze hun onderdrukkers en verachters met Gods hulp leren liefhebben, kan juist bij de onderdrukten de geest van volmaakte Liefde opbloeien.

Over deze geest van volmaakte Liefde gaat het in Christus wordt weer gekruisigd. Kazantzakis brengt deze geest in een originele vorm naar voren. In de Griekse gemeenschappen in Turkije was het gebruikelijk om de zeven jaar in de Goede Week een passiespel op te voeren. De priester en de notabelen van het dorp kozen een jaar eerder een aantal dorpelingen voor de hoofdrollen: Petrus, Jakobus, Johannes, Maria Magdalena, Judas en Jezus. Een jaar lang moesten ze zich voorbereiden op het passiespel en zich inleven in het personage dat ze moesten spelen.

Dit had voornamelijk een geestelijk doel, want door identificatie met het personage uit het passiespel ga je je eigen leven anders ervaren. Het is alsof de zon doorbreekt en je de eigen tekortkomingen genadeloos duidelijk gaat zien. In het bijzonder geldt dat voor degene die Jezus moet vertolken. In de roman is dat de jonge herder Manolios. Hij wordt voor deze rol gekozen omdat hij eigenschappen heeft die aan Jezus herinneren: hij is zachtmoedig, rustig, bescheiden en vreedzaam.

De priester en de notabelen kiezen ook een dorpeling die Judas moet spelen. Dat is de cynische en opvliegende Panayotaris. We weten natuurlijk bij voorbaat al dat Jezus door Judas verraden wordt, door het volk wordt uitgeleverd aan de bezetter en dat hij gedood wordt. Maar Kazantzakis beschrijft de innerlijke transformatie die de personages doormaken zo indringend, dat we de passie opnieuw beleven, niet als spektakelstuk, maar als ernstig spel van binnenuit.

Kazantzakis beschrijft de innerlijke transformatie die de personages doormaken zo indringend, dat we de passie opnieuw beleven, niet als spektakelstuk, maar als ernstig spel van binnenuit.

De vergelijking met de huidige situatie rond asielzoekers en die van 1922 gaat overigens nauwelijks op. De asielzoekers die nu aan de poorten van Europa staan, verschillen vaak als dag en nacht met de Griekse vluchtelingen die Kazantzakis beschrijft. In 1922 waren het voornamelijk vrouwen, kinderen en grijsaards die uit hun dorp zijn verdreven. De strijdbare mannen waren door de Turken vermoord. Bovendien kloppen de vluchtelingen in het boek bij andere Grieken aan, hun christelijke broeders en zusters. In Christus wordt weer gekruisigd zijn de moslims nu juist niet de asielzoekers maar de onderdrukkers. De Turkse agha is de baas in het Griekse dorp en bezit, net als de Romeinse bezetter in de tijd van Jezus, het geweldsmonopolie. Dat demonstreert hij door uitdrukkelijk een pistool en een vlijmscherp zwaard op zijn buik te dragen.

De slechteriken in Christus wordt weer gekruisigd zijn echter geen Turken maar Grieken: de vrek Ladas, de grootgrondbezitter Patriarcheas en Panayotaris die de rol van Judas moet spelen. De hogepriester Kajafas wordt in het passiespel niet vertegenwoordigd, maar de initiatiefnemer van het passiespel, pope Grigoris van Lykovryssi, zal Manolios tenslotte uitleveren aan de Turkse agha (Pilatus). Dat doet hij met de volgende woorden: “Zolang hij (Manolios) in leven blijft, Heer, zullen godsdienst en eer in gevaar zijn; zolang hij in leven is, worden het christendom en het Griekse ras, de twee grote krachten waarop de hoop van de wereld gevestigd is, bedreigd.” Ik las het boek in de wat oudere vertaling van André Noordbeek en vraag mij af of in de jongste vertaling van Hero Hokwerda “het Griekse ras” is blijven staan.

Christus wordt weer gekruisigd [ pknluttelgeest.nl ] | Christ Recrucified [ en.wikipedia.org ]

Nicosia [ 2 ]

Twee weken geleden bezochten we de verdeelde hoofdstad van Cyprus
Nicosia
De Kerk van Aartsengel Michael Tripiotis
Nicosia
De Kerk van Aartsengel Michael Tripiotis gezien vanuit de nabijgelegen Shacolas Tower Museum & Observatory
Nicosia
Christos Anesti – Christus is opgestaan!
Nicosia
Beeld van Makarios III
The Church of Archangelos Michail Tripiotis can be found in the old town of Lefkosia and has three naves and a dome that almost has the aspect of a square. It is built with attractive, smoothed porous stone and it reminds one of architectural types of – and is similar in form to – churches of the second half of the 16th century of those built in the Venetian period, such as the church of the Monastery of Agios Neofytos in Pafos, the Church of Agia Ekaterini in Kritou Tera and that of Agios Mamas in Morfou village. According to an inscription to the east of the south entrance, the Church of Archangelos Michail Tripiotis was built at the expense of the Priest Iakovos and Christian parishioners in 1695; that is, it was built during Turkish rule. Such is the construction of the church, however, that it hints at some repair work on a large scale or additions to the existing 16th century church. If, however, the inscription is accurate, then it is a special example of architecture, and unusual given the conditions prevailing during Turkish rule. Perhaps, however, there was on the site of the church an earlier Orthodox monastery, the only remnant of which is the church. In the church, an outstanding icon influenced by Italian painting of the 15th century and other icons from the period of Turkish rule are preserved.
 
Bron: nicosia.org.cy

Pasen 2018

Vandaag viert de Orthodoxe Kerk het Paasfeest
Pasen 2018
U die gevast hebt en u die dat niet hebt gedaan, verheug u vandaag. De tafel is zwaar van de spijzen, treed toe en doe u te goed, het gemeste kalf is bereid.
Ga daarom binnen in de vreugde van onze Heer, u allen.
U, eersten en laatsten: uw loon ligt gereed.
U, rijken en armen: verheug u te saam.
Nauwgezetten en achtelozen, vier deze dag!
U die gevast hebt en u die dat niet hebt gedaan, verheug u vandaag.
De tafel is zwaar van de spijzen,
treed toe en doe u te goed, het gemeste kalf is bereid.
Laat niemand hongerig van hier gaan.
Verzadig u allen aan het feestmaal van het geloof.
Verzadig u allen aan de rijkdom van zijn goedheid.
Pasen 2018
Laat niemand klagen over zijn armoede;
want het Koninkrijk is verschenen, voor allen.
Laat niemand jammeren over zijn zonden;
want vergeving is opgegaan uit het graf.
Laat niemand bang zijn voor de dood;
want de dood van de Verlosser heeft ons vrijgemaakt.
Pasen 2018
Hij heeft de dood vernietigd, toen die hem in zijn greep had.
Hij heeft het dodenrijk zijn prooi ontnomen, toen hij daarin afdaalde.
Het dodenrijk is vol bitterheid, nu het van zijn vlees heeft geproefd.

Paaspreek van de heilige Johannes Chrysostomos [ raadvankerken.nl ]