Maandelijks archief: oktober 2004

mieterse foto’s

Parijs was mieters! Nederlandse fotografen in Parijs 1945-1965
Stedelijk Museum Schiedam, 4 september – 12 december 2004
(…) De tentoonstelling laat zien hoe de Nederlandse fotografen in Parijs naar hun collega-kunstenaars keken, die mede dankzij die foto’s roem vergaarden, zoals de jonge schilders Karel Appel en Corneille, de bejaarde Kees van Dongen en de gevierde Ossip Zadkine.
mieters
Maar de tentoonstelling geeft vooral een uniek beeld van de Nederlandse blik op Parijs in de jaren vijftig: een adembenemende wereldstad van on-Nederlandse allure, schijnbaar onaangeraakt door de Tweede Wereldoorlog, waar de morsige clochards en piekfijne mannequins, de grandeur van de Eiffeltoren en het pittoreske Montmartre het meest fotogenieke straatbeeld ter wereld opleverden.
 
Met hun camera verzoenden ze elke tegenstelling, van toeristenfuik tot zelfkant, in een wereldstad zonder weerga. „Alles van Parijs was mooi,„ vond Charley Toorop al voor de oorlog. Voor de jeugd van de jaren vijftig was Parijs in één woord: „mieters!„(…)
 
Bron: stedelijkmuseumschiedam.nl

31/10 toen | heiligen van de dag

Anno Domini

week van de geschiedenis
30 oktober tot en met 7 november 2004
Anno organiseert dit jaar voor het eerst de Week van de Geschiedenis. Deze Week staat bol van activiteiten met een accent op ‘Typisch Nederland’, georganiseerd door musea, archieven, filmhuizen, boekhandels, bibliotheken, historische verenigingen, cursusinstituten en diverse andere kunst- en cultuurinstellingen. Op meer dan tweehonderd locaties in het hele land kun je deze week geschiedenis beleven.
 
Bron: weekvandegeschiedenis.nl

30/10 toen | heiligen van de dag

fata morgana

Fata Morgana de verbeelding van het Oosten 1830 – 1930
Noordbrabants Museum 25 september 2004 tot en met 9 januari 2005
Ons beeld van het Nabije Oosten en de daarmee verbonden Arabische Wereld is al sinds de Middeleeuwen vertekend door gebrekkige informatie en eenzijdige waarnemingen. Een stroming die een belangrijke rol speelde in de totstandkoming van deze opvattingen en die er ook een getuigenis van vormde, is het Oriëntalisme. Deze Europese stroming uit de 19de eeuw heeft zijn sporen nagelaten in kunstwerken, gebruiksvoorwerpen, woninginrichting, literatuur en architectuur.
 
Bron: Bron: noordbrabantsmuseum.nl
rotterdam lloyd
In het voetspoor van met name Franse schrijvers en kunstenaars zochten tussen 1830 en 1930 ook Nederlandse kunstenaars inspiratie in Arabische culturen. Hun werk heeft het vertekende beeld van het Oosten versterkt. In hoeverre het Oriëntalisme van invloed is geweest op onze beeldvorming, is komend najaar te zien op de tentoonstelling Fata Morgana.
 
Bron: Bron: noordbrabantsmuseum.nl

29/10 toen | heiligen van de dag