twee oostenrijkse schoonheden

Hedy Lamarr en Romy Schneider
Romy Schneider Retrospectief in Filmhuis Den Haag 05.7- 31.08

Omdat het dit jaar 25 jaar geleden is dat Romy Schneider op 43-jarige leeftijd aan een hartstilstand overleed, is er in het Filmhuis Den Haag en in het Filmmuseum Amsterdam een retrospectief aan haar gewijd en dat begint vanavond. Maar voordat ik iets daarover schrijf eerst even wat aandacht aan die andere Oostenrijkse schoonheid, die net als Romy haar vaderland voor de film verliet: Hedwig Eva Maria Kiesler, beter bekend als Hedy Lamarr

Hedy Lamarr (1914 – 2000)
Extase (1933)speelde als jong meisje al in een paar films, totdat ze in de Tsjechische film Extase (1933) door Hollywood werd opgemerkt. Het was overigens niet zo vreemd dat deze film in Amerika was opgevallen, want Hedy Lamarr heeft met Extase de eerste ‘naaktscene’ uit de filmgeschiedenis op haar naam staan. Al is dat misschien een groot woord, je ziet haar gewoon even bloot van voren, dat is alles, maar in die tijd bracht dat op het witte doek een enorme opschudding teweeg.

Extase (Tsjechië, 1933)
regie: Gustav Machaty
Een jonge bruid van wie de echtgenoot impotent is, heeft een relatie met een ingenieur. Ze vraagt echtscheiding aan, maar wanneer haar Extase Poster 1933ex-man zelfmoord pleegt, weigert ze met haar minnaar mee te gaan. Deze film, met in de hoofdrol Hedwig Kiesler, zorgde voor opschudding door de (voor die tijd) gewaagde erotische scènes met beelden van frontaal vrouwelijk naakt. Het puriteinse Amerika censureerde de produktie zoals het bijna overal het geval was. (…) Extase werd gedraaid op locaties met prachtige landschappen en is een film vol lyrische schoonheid en gestileerde erotiek.
Nieuwsgierig geworden? Bekijk een paar fragmenten.

Bekend is het verhaal van de wapenhandelaar Fritz Mandl met wie Lamarr vlak daarna trouwde. De man was zo extreem jaloers dat hij zoveel mogelijk copieën van Extase opkocht en daarna liet verbranden. Bovendien liet hij Hedwig dag en nacht bewaken. Geen fijn huwelijk dus en natuurlijk probeerde Hedwig weg te komen. Haar ontsnappingsverhaal is misschien wel opwindender dan haar meeste films: Ze bedwelmde haar kamermeisje, ontsnapte via de dienstuitgang en vertrok naar Londen waar ze toneel ging spelen. In die periode kocht ze een ticket naar Amerika en onderweg op de boot ontmoette ze filmbons Louis B. Mayer van MGM, die haar uiteraard nog kende van haar pikante zwemscene en hij bood haar onmiddellijk een contract aan. Maar eerst moest ze van Samuel Goldwyn haar naam nog laten veranderen om zo afstand te nemen van haar verleden. Want zo’n naaktscene ging voor het Amerikaanse publiek natuurlijk veel te ver…

Hedy Lamarr
Elke meid kan er betoverend uitzien. Je hoeft alleen maar stil te zitten en stom voor je uit kijken.

Hedy Lamarr (1914-2000)

In Amerika werd Lamarr een ster en speelde met de grote acteurs van haar tijd: Spencer Tracy, Clark Gable en James Stewart. Haar eerste Hollywoodfilm was Algiers (1938) Andere films waren o.a. Tortilla Flat (1942), White Cargo (1942), Samson and Delilah (1949) en The Female Animal (1957). Na haar eerste ongelukkige huwelijk met Fritz Mandl, trouwde Lamarr nog vijfmaal. Ze overleed in 2000 op 85-jarige leeftijd (bijna twee keer zo oud geworden als Romy Schneider) en liet haar as uitstrooien in het Wiener Wald.

A Tribute to Hedy Lamarr op youtube.com

No actress has ever or will be as beautiful as Hedy.
Check her out on Wikipedia and read about one of her inventions that helped the Allies defeat Hitler.

A Goddess! The most beautiful woman who ever lived!
Not to mention a brilliant mind…!

(reacties op youtube)

Hedy Lamarr [ official website ]

Romy Schneider (1938 -1982)
Net als Hedwig debuteerde Romy als 15-jarig meisje in een film. Dat was samen met haar moeder in Wenn der weisse Flieder wieder Blüht uit 1953. Op haar zeventiende brak ze internationaal door als de Oostenrijkse keizerin Elisabeth in de Sissi-trilogie (1955-1957). In 1959 werd ze tot over haar oren verliefd op Alain Delon en vertrok ze naar Frankrijk. Daar werd ze een van de sterren van de Franse én Italiaanse cinema van de jaren zestig.

Romy Schneider
Die Erinnerung ist oft das Schönste im Leben, glaube ich

Romy Schneider (1938 -1982)

Halverwege de jaren zeventig verkeert Romy Schneider op het toppunt van haar roem, terwijl ze in haar privé-leven onder grote druk staat: ze lijdt aan depressies en een alcohol- en drugsverslaving. Haar huwelijk met de Duitse acteur/toneelregisseur Harry Meyen loopt op de klippen en ook een tweede huwelijk houdt geen stand. In 1981 slaat het noodlot toe wanneer haar tienerzoon David bij een tragisch ongeval om het leven komt. Een jaar later overlijdt Romy Schneider op 43-jarige leeftijd, volgens de officiële lezing aan een hartstilstand.
 
Bron: cultuur.residentie.net

Wer war Romy Schneider? | Das Romy Schneider Archiv

la piscineenkele films die tijdens het retrospectief te zien zullen zijn:

Boccaccio 70
Claire de femme
l’ Important c’est d’aimer
La piscine
Les choses de la vie
Ludwig
Sissi
Wenn der weisse Flieder wieder blüht
What’s new Pussycat

het volledige overzicht

Tijdens het Romy Schneider Retrospectief in juli en augustus zal in het Filmhuis Den Haag de tentoonstelling van bakvis tot diva; curiosa & serieuze zaken te zien zijn.