roestige schoonheid

Foto’s van Edward Burtynsky in het Gemeentemuseum Helmond
Manufactured landscapes in diverse filmhuizen, o.a. in Focus [Arnhem]

“Het is mooi als het goed is, het is goed als het mooi is.” Dit Griekse gezegde is een uitgangspunt voor iedere kunstenaar die zijn hart wil volgen. Het ware, het goede en het schoone hangen wezenlijk met elkaar samen. Maar vaak is dat op een verborgen wijze. Niet iedere mooie buitenkant herbergt altijd goede inhoud en omgekeerd geldt hetzelfde. We moeten het ware, het goede en het schoone telkens weer zelf ontsluiten in de jungle van beelden waarin we leven.

Edward Burtynsky
Edward Burtynsky, Shipbreaking
Chittagong, Bangladesh, 2000

De Canadese fotograaf Edward Burtynsky confronteert ons met industriële landschappen en laat ons de achterkant van onze welvaart zien: uitgemergelde bergen, vervuilde stranden, stervende bossen. Hij toont ons de esthetische kant van onze vervuilde en stervende aarde en brengt mij daarmee in verwarring. Stond ik niet helemaal achter Al Gore en verzette ik mij niet tegen dit ‘grote sterven’? Hoe kan ik deze foto’s dan mooi vinden? Want Burtynsky toont met zijn roestige, monochrome foto’s oppervlakkig gezien heel aantrekkelijke beelden. Ook al is het de ‘schoonheid’ van de aftakeling en onttakeling zoals in deze serie scheepsrompen.

Edward Burtynsky
Edward Burtynsky, Shipbreaking
Chittagong, Bangladesh, 2000

Tot 9 januari 2008 is in het Gemeentemuseum Helmond een tentoonstelling van zijn foto’s te zien. Tegelijkertijd draait in verschillende filmhuizen in ons land de documentaire Manufactured Landscapes

Manufactured Landscapes is een documentaire over het werk van de bekende Canadese fotograaf Edward Burtynsky. Burtynsky fotografeert manufactured landscapes over de hele wereld. Hij maakt foto’s van onder andere fabrieken, mijnen, dammen en milieuparken. De esthethiek van deze foto’s roept bij mij de vraag op of bijvoorbeeld foto’s van de meest vervuilde rivieren ter wereld wel mooi kunnen zijn. In deze documentaire wordt Burtynsky gevolgd tijdens zijn reis door China en Bangladesh waarbij hij de gevolgen van de massale industriële revolutie van het land fotografisch vastlegt.
 
Bron: Manufactured Landscapes (documentaire)

Edward Burtynsky [ masters-of-fine-art-photography.com ]