gekke Johanna

geluisterd naar La Nef : Musiques pour Jeanne la Folle (1992)
Juana la LocaJohanna van Castilië huwde op 20 oktober 1496 met Filips de Schone in de Sint-Gummaruskerk in Lier. Na de dood van een aantal familieleden, haar enige broer Juan, haar oudste zus koningin Isabella van Portugal en dier zoon Miguel werd zij in 1502 door de Cortes erkend als troonopvolgster van de Spaanse koninkrijken Castilië en Aragón. Na haar moeders dood in november 1504 werd ze koningin van Castilië, maar bleek ongeschikt om te regeren. Deze taak werd waargenomen door haar vader Ferdinand en daarna voor korte tijd door haar man Filips. Tot op heden bestaat er in Lier een groot gebouw, genaamd Hof van Aragón.
 
Juana la LocaReeds tijdens haar verblijf in de Nederlanden, toen zij haar echtgenoot Filips achterna gereisd was, vertoonde Johanna tekenen van onevenwichtig gedrag, maar toen Filips in september 1506 stierf, raakte zij geestelijk volledig de weg kwijt. Zijn lijk werd gebalsemd en in een loden kist gelegd, die Johanna in haar slaapkamer liet plaatsen. Elke ochtend liet ze de kist openen in de hoop dat Filips tot leven zou zijn gekomen. Ook als zij op reis ging nam ze het lijk van haar echtgenoot met zich mee. Uiteindelijk werd Johanna krankzinnig verklaard en haar vader, Ferdinand, wist haar ervan te overtuigen dat Filips moest worden begraven. Ze werd opgesloten in een kasteel te Tordesillas, waar zij ook verbleef tijdens het bewind van haar zoon Karel V (in Spanje Karel I), die haar koel en liefdeloos behandelde. Tijdens de opstand van de comunidades in Castiliëin 1520 werd zij even door de steden als koningin erkend, maar toen de opstand nog hetzelfde jaar werd onderdrukt, bleef zij voorgoed in dezelfde vesting opgesloten. Zij leefde nog heel lang in totale afzondering, tot zij er in 1555 overleed. Officieel is ze steeds koningin van Castilië gebleven.
 
Bron: nl.wikipedia.org
La Nef
het ensemble La Nef

La Nef, a creation and production company founded in 1991 by Sylvain Bergeron, Claire Gignac and Viviane LeBlanc, works in three sectors ; Early Music and World Music, New Music and Youth. Its productions includes concerts, recordings, music-theater shows, multidisciplinary and multimedia productions.
Sylvain Bergeron : luth, oud, saz, voix
Nathalie Cloutier : soprano
Claire Gignac : contralto, flûtes, gemshorn, psaltérion í  archet
Isabelle Marchand : viole de gambe, vièle í archet, voix
Rafik Samman : voix, percussions, santour

la-nef.com | Johanna de Waanzinnige [ inghist.nl ]