duivelspact

70 jaar geleden werd het Molotov-Ribbentrop pact gesloten
Acht dagen later viel Hitler Polen binnen en begon de Tweede Wereldoorlog

Hitler had het niet-aanvalsverdrag met Stalin nodig om een week later Polen binnen te kunnen vallen met de garantie geen tweefrontenoorlog (zoals van 1914-1917) te ontketenen. Het Molotov-Ribbentrop pact had nog een geheim aanhangsel (zie kader helemaal onder) waarbij net zoals ruim vijf jaar later op Jalta de invloedssferen (van de Sovjet-Unie en het Derde Rijk) werden bepaald, wat ten koste ging van de kleinere landen. De twee dictators dienden met dit pact uiteraard hun eigen belangen en daarom is het de geschiedenis ingegaan als ‘duivelspact’ of ‘monsterverbond’.

Polen werd tussen de twee ondertekenaars verdeeld, de Baltische staten Finland, Estland en Letland kwamen in de Sovjetsfeer, evenals delen van Roemenië(Bessarabië en de noordelijke Boekovina). Hiermee herstelde de Sovjet-Unie in belangrijke mate de grenzen van het tsaristische Rusland gedurende de 19e eeuw. Daarvoor waren de meeste van die gebieden nooit onderdeel geweest van tsaristisch Rusland. De gebieden die de Sovjet-Unie aan het eind van de Eerste Wereldoorlog aan Duitsland had moeten afstaan en bij de vrede van Versailles aan Polen waren toegewezen werden opnieuw door de Sovjet-Unie geannexeerd. Het ironische van de opdeling van Polen in 1939 was, dat Duitsland daarmee het niet-aanvalspact met Polen schond. Dat pact had Polen in 1934 met Duitsland afgesloten om de ongezonde belangstelling van Duitsland af te wenden in de richting van Frankrijk en Groot-Brittannië.
 
Bron: nl.wikipedia.org
Molotov-Ribbentrop pact
de ondertekening van het pact op 23 augustus 1939 Acht dagen later zou Hitler Polen binnenvallen wat het begin zou worden van de Tweede Wereldoorlog

Geheimes Zusatzprotokoll
Aus Anlaß der Unterzeichnung des Nichtangriffspaktes zwischen dem Deutschen Reich und der Union der Sozialistischen Sowjetrepubliken haben die unterzeichneten Bevollmächtigten der beiden Teile in streng vertraulicher Aussprache die Frage der Abgrenzung der beiderseitigen Interessensphären in Osteuropa erörtert. Die Aussprache hat zu folgendem Ergebnis geführt:

1. Für den Fall einer territorial-politischen Umgestaltung in den zu den baltischen Staaten (Finnland, Estland, Lettland und Litauen) gehörenden Gebieten bildet die nördliche Grenze Litauens zugleich die Grenze der
Interessensphäre Deutschlands und der UdSSR. Hierbei wird das Interesse Litauens am Wilnaer Gebiet beiderseits anerkannt.
( … )
Bron: ns-archiv.de

Zoals bekend zou Hitler nog geen twee jaar later het pact met Stalin aan zijn laars lappen en hem verbijsteren door alsnog de Sovjet-Unie aan te vallen.