nu-bop

geluisterd naar The Abyss (2010) van het Joris Posthumus Quartet

The AbyssToen Michaela zaterdag uit de stad terug kwam en haar nieuwste CD had opgezet (ingezet met Portrait of a Picture) dacht ik onmiddellijk aan John Coltrane. Joris Posthumus is er aan gewend om met Coltrane vergeleken te worden: ,,Hij is een tenorist en ik een altist. Ik heb toch een ander geluid maar speel soms op een Coltrane-achtige manier. In mijn spel zitten quotes, referenties naar Coltrane. Als zoiets eens in een recensie verschijnt, veroorzaakt dat klaarblijkelijk een sneeuwbaleffect. Maar goed, ik word liever vergeleken met Coltrane dan met bijvoorbeeld Kenny G.“ (scheldejazz.nl)
Mijn favoriete compositie op The Abyss is Of A Different Kind met onweerstaanbare, gejaagde drums en hypnotiserend spel.

Joris Posthumus Quartet en Tom Beek met Portrait of a Picture in Vrije Geluiden
Met een knipoog naar Coltrane haalde Posthumus regelmatig overtuigend uit met een melodische lyriek. Pianist Jeroen van Vliet en drummer Pascal Vermeer voelde elkaar door hun jarenlange samenwerking in verschillende formaties haarfijn aan en hadden er duidelijk zin in. Van Vliet soleerde sterk op zijn kenmerkende lyrische wijze en wist hierin knap te doseren. Ook drummer Vermeer viel op met inventief en rijk spel. Posthumus kan nog groeien in eigenheid en toon maar dat hij op de goede weg is en nu al op hoog niveau musiceert en componeert liet hij die avond zeer overtuigend horen. Dat Posthumus een belofte voor de toekomst is, mag duidelijk zijn.
 
Bron: Rinus van der Heijde- Jazzenzo- febuari 2010

jorisposthumus.com