Sabrina

zondagmiddag gezien op Een: Sabrina (1954)

SabrinaEen maand geleden zag ik Sunset Boulevard (1950) van Billy Wilder en schreef toen dat er wel meer klassiekers van deze regisseur uitgezonden mochten worden. Ik werd op mijn wenken bediend. Onlangs was The Appartment (1960) te zien op de Frans-Duitse zender Arte en gisteren zond het Belgische Een de klassieker Sabrina uit. Dat de films van Billy Wilder het nog steeds goed doen, komt voor een belangrijk deel door de uitstekende scenario’s en de humor. Sabrina is een typische jarenvijftigversie van het klassieke sprookje waarin het meisje van eenvoudige komaf haar prins vindt. Die prins komt overigens in tweevoud, in de vorm van twee schatrijke broers, de één een drukke zakenman (Bogart), de ander (Holden) een playboy. Audrey Hepburn, die in The Most Beautiful Actresses of All Time net iets hoger genoteerd staat dan Angelina Jolie, Julia Roberts en Nathalie Portman, steelt de show als Sabrina. Humprey Bogart speelt de workaholic Linus, maar is voor mij zo de vleesgeworden Philip Marlowe dat ik in hem de eeuwige privédetective zie en geen zakenman. Bovendien past film noir beter bij hem dan comedy. Oorspronkelijk had Billy Wilder dan ook Gary Grant op het oog, maar deze bedankte voor de rol. Jammer!

Once upon a time, on the north shore of Long Island, some 30 miles from New York, there lived a small girl on a large estate.

beginzin uit Sabrina

Sabrina
promotiedrukwerk voor Sabrina in de stijl van de jaren vijftig. In de rode ellips lijkt Sabrina op het label van de voormalige Belgische luchtvaartmaatschappij Sabena.

Billy Wilder werd voor deze film weer eens genomineerd voor een oscar voor de beste regisseur en het beste filmscript. Audrey Hepburn kreeg een nominatie voor een oscar voor de beste filmactrice. De enige oscar die uiteindelijk verzilverd werd, ging naar Edit Head voor het beste kostuumontwerp.

Sabrina [ imdb.com ] | Sabrina [ en.wikipedia.org ]