Drenthse Hobbema

van Michaela gekregen: Egbert van Drielst (1745-1818)
Egbert van DrielstEgbert van Drielst kreeg zijn eerste tekenonderwijs bij J.F. Francé in de lakfabriek van Steven Numan in Groningen. Omstreeks 1761 kwam Van Drielst, samen met Numans zoon Hermanus naar Haarlem en werd daar leerling van de behangschilder Jan Augustini. In 1765 trok Van Drielst naar Amsterdam. Zijn eerste schilderij ontstond in 1776. Hij studeerde tot 1768 bij Hendrik Meijer; daarna was hij twee jaar werkzaam bij de behangschilder Jan Smeijers.
 
Tussen 1770 en 1810 schilderde Van Drielst ongeveer tien behangensembles van uitstekende kwaliteit, meestal voor huizen aan de Amsterdamse Keizersgracht. De behangschilderingen zijn helaas deels bewaard gebleven en vrijwel nooit op de oorspronkelijke plek. Egbert van Drielst woonde zelf ook op Keizersgracht 592 en 418 en schilderde bij de opdrachtgever, zodat hij rekening kon houden met de lichtinval.
 
Als een van de eerste Hollandse kunstenaars heeft Van Drielst zich door de bossen en dorpen in de provincie Drenthe laten inspireren. Van Drielst was eigenlijk tekenaar. Zijn tekeningen van landschappen zijn geliefde verzamelobjecten.
 
Bron: nl.wikipedia.org
Egbert van Drielst
Egbert van Drielst 1809
Achterbuurtje met tuinen