Maandelijks archief: oktober 2005

Toekomstbeeld

Op de website van Dijs Bakels kun je zijn publicatie De adembenemende schoonheid van het kapitalisme lezen. In hoofdstuk 14 somt hij een aantal worst case scenarios op voor de komende 10 jaar.

Visioenen van de hel
 
De terroristische atoombom
Verschillende grote steden worden gelijktijdig getroffen door een terroristische atoombom met miljoenen doden en een verwoeste wereldeconomie.
 
Terroristische commando’s
Terroristische commando-eenheden zwermen door winkelcentra en maken bewapend met handgranaten en Kalashnikovs duizenden slachtoffers.
 
Neerstortende vliegtuigen
Vliegtuigen worden met grote regelmaat getroffen door terroristische raketaanslagen en dit leidt tot een volledige stagnatie van de burgerluchtvaart.
 
Ziektes en epidemien
Mensen en dieren worden getroffen door allerlei nieuwe en verwoestende epidemien die miljoenen slachtoffers maken.
 
Een wereldwijde burgeroorlog
De hele wereld wordt een Israel en Palestina en in landen met een moslim meerderheid worden Christenen door woedende menigtes uit hun huizen gehaald en vermoord en in landen met een moslim minderheid worden jonge moslims op straat vermoord door ultrarechtse knokploegen.
 
De democratische politiestaat
De bevolking schreeuwt om harde maatregelen en langs democratische weg ontstaat een repressieve politiestaat.
 

Daarna geeft hij een best case (??!!) scenario waarin hij voor Amerika de taak ziet om een nieuwe wereldorde te forceren die veiligheid zou moeten garanderen. Persoonlijk zie ik juist dan pas het worst case scenario: een mondiale politiestaat waarin iedereen gecontroleerd wordt door middel van geïmplanteerde biochips.

Een nieuwe wereldorde
 
Als de wereld rustig afwacht tot je op de markt in Timboektoe Scud-raketten met nucleaire lading kan kopen, is het te laat en is de hel onafwendbaar.
Een internationale rechtsorde moet dus agressief en daadkrachtig aan de schurkenstaten en B-landen worden opgelegd om verdere verspreiding van massavernietigingswapens tegen te gaan en om steun vanuit die landen aan terroristen te ontmantelen.
 
Met de huidige machtsverhoudingen kan deze nieuwe wereldorde maar een vorm aannemen en dat is ‘de Pax Americana’, d.w.z. vrede op aarde omdat iedereen bang is voor Amerika.
 
De onaantastbare status van Amerika als superpower is geen reden tot zorg maar is juist het enige baken waar de wereld zich aan kan vastklampen.
Tijdens de ‘Pax Romana’ was de positie van Rome onaantastbaar en juist daarom was er vrede, welvaart en stabiliteit in het Romeinse Rijk.
Ook tijdens de hoogtijdagen van de ‘British Empire’ was Britannia onaantastbaar en ook dit was een periode van stabiliteit, vrede en welvaart.
Het enige dat nu staat tussen deze wereld en de hel op aarde is een sterk en vastberaden Amerika.
 
Het nachtmerrie scenario is een zwak Amerika en een wereld waarin B-landen, schurkenstaten, terroristen en criminelen beschikken over massavernietigingswapens.
Het droomscenario is een Amerika dat zo sterk is dat dit kan worden voorkomen.
 
Europa zou er goed aan doen te ontwaken uit de anti-Amerika psychose en zich te realiseren dat het heerlijke onbezorgde levendje dat we hier leiden (met ons schattige humanitaire prutslegertje) alleen mogelijk is omdat we dag in dag uit profiteren van de bescherming van de Amerikaanse militaire paraplu, die als een warme deken over de wereld ligt.
 
Als het gaat om een dynamisch economisch beleid zit Europa gevangen in een Matrix van statisch economisch denken.
Als het gaat om buitenlandse politiek zit Europa gevangen in een Matrix van anti-Amerikaans denken, die een realistische visie op internationale zaken onmogelijk maakt.

Bron: bakelsstatistiek.nl

666

Het WWW en 666 hebben iets met elkaar. Google braakt bij “666″ 21.300.000 pagina’s uit, waaronder 724.000 Nederlandstalige pagina’s. Onder één van de pagina’s in het Nederlands vond ik de pagina Close up: Merkteken van het beest, geschreven door Henry V.

“En het maakt, dat aan allen, de kleinen en de groten, de rijken en de armen, de vrijen en de slaven, een merkteken gegeven wordt op hun rechterhand of op hun voorhoofd, [en] dat niemand kan kopen of verkopen, dan wie het merkteken, de naam van het beest, of het getal van zijn naam heeft.Hier is wijsheid: wie verstand heeft berekene het getal van het beest, want het is een getal van een mens en zijn getal is zes honderd zes en zestig.”
 
[Openbaring 13:16-18]
barcode
In elke barcode staan standaard drie zessen
Iedereen die regelmatig inlogd op het World Wide Web(WWW) en met name op de Amerikaanse christelijke websites vindt globaal gezien twee hoofdopvattingen met betrekking tot het merkteken:
De ene opvatting is dat het merkteken geestelijk moet worden geïntepreteerd en verreweg de meerderheid is van mening dat het een om een fysiek merkteken gaat. Wij ondersteunen deze laatste opvatting van een fysiek merkteken omdat dit merkteken duidelijk wordt gekoppeld aan “het kopen en verkopen” De “aanhangers” van een geestelijk merkteken beweren dat dit merkteken op de rechterhand te maken heeft met uw “handelen”(en hoe zit het dan met linkshandigen?) en een merkteken op het voorhoofd met het “denken” van iemand.Verder beweren ze dat de mensen dit merkteken inmiddels hebben.Een gevaarlijke interpretatie die we zeker niet onderschrijven, immers als dit zo is hoeft het evangelie van Jezus Christus niet meer verkondigd te worden omdat namelijk iemand die dit merkteken heeft niet meer bekeerd kan worden.Het geestelijk merkteken zal hier dus ook niet verder worden besproken.Wat overigens wel duidelijk blijkt uit Openbaring is dat het aannemen van dit merkteken tevens een onherroepelijke geestelijke beslissing met zich meebrengt en consequentie heeft:
 
En een andere engel, een derde, volgde hen, zeggende met luider stem: Indien iemand het beest en zijn beeld aanbidt en het merkteken op zijn voorhoofd of op zijn hand ontvangt,10 die zal ook drinken van de wijn van Gods gramschap, die ongemengd is toebereid in de beker van zijn toorn; en hij zal gepijningd worden met vuur en zwavel ten aanschouwen van de heilige engelen en van het Lam.11 En de rook van hun pijniging stijgt op in alle eeuwigheden, en zij hebben geen rust, dag en nacht, die het beest en zijn beeld aanbidden, en al wie het merkkteken van zijn naam ontvangt.
[Openbaring 14:9-12:9 ]
 
Blijkbaar moet men, alvorens men het merkteken ontvangt, trouw zweren aan deze toekomstige dictator(antichrist) en hem( of zijn beeld) aanbidden.Dit eerbetoon/aanbidding wordt door God niet vergeven omdat de antichrist op een bepaald tijdstip in de (nabije) toekomst de incarnatie van satan wordt en men dus feitelijk satan aanbidt.Het ontvangen van dit merkteken en/of aanbidding van deze persoon is dan ook zeer sterk af te raden.(en feitelijk is dat nog te licht uitgedrukt.)
 
Bron: 777 or 666

nieuwewereldorde | dewaarheid.nl| Eindtijd Informatie Web

my favourite things [ 11 ]

Een andere band die ik in de tweede helft van de jaren ’70 door mijn oudere broer leerde kennen, was Pink Floyd. In 1976 moet ik het album Meddle voor het eerst vanuit zijn aangrenzende puberhut hebben meegeluisterd. Laatst draaide ik bij hem thuis dit bijna 30 jaar oude vinyl, maar er viel niet meer naar te luisteren omdat hij zijn platen niet alleen als bierviltjes op elkaar stapelt maar ook als bierviltjes gebruikt. De hoes was gelukkig nog puntgaaf.

Meddle
Hoes van Meddle (1971)
“Is het nu een omgekeerde neus?” vroeg ik mij vaak af. Totdat ik vrij laat ontdekte dat wanneer je de hoes uitklapt en verticaal houdt, het om een onderwater-oor gaat.

Ooit heb ik ergens aan de Cote d’ Azur filmopnamen gemaakt van klotsend water tussen de rotsen en daarbij de composities Echoes laten horen. Dat bleek een perfecte combinatie.

In augustus heb ik de DVD van het Concert in Pompeï gekocht, dat begint en afgesloten wordt met dit meesterwerk van Pink Floyd. De regisseur heeft o.a. gekozen voor stromende lava, net iets trager en lomer, doet het nog beter dan klotsend water.

De (vaak ijle) sound van Pink Floyd is bovendien erg geschikt voor:
a. lucht- en ruimtevaart
b. chemische processen
c. rampen met olietankers

Ben je juist op zoek naar Pink Floyd op het Internet, kijk dan eens op another link in the wall. Je kunt Echoes trouwens ook helemaal beluisteren op de flashpromosite van het verzamelalbums Echoes. Commentaren op dit album zijn te lezen op rateyourmusic.com en musicmeter.nl

Meddle
De uitgeklapte hoes van Meddle

Tenslotte nog de tekst van Echoes door Roger Waters:

Overhead the albatross hangs motionless upon the air
And deep beneath the rolling waves
In labyrinths of coral caves
The echo of a distant time
Comes willowing across the sand
And everything is green and submarine
 
And no-one showed us to the land
And no-one knows the where or whys
But something stirs and something tries
And starts to climb towards the light
 
Strangers passing in the street
By chance two separate glances meet
And I am you and what I see is me
And do I take you by the hand
And lead you through the land
And help me understand the best I can
 
And no-one calls us to move on
And no-one forces down our eyes
And no-one speaks and no-one tries
And no-one flies around the sun
 
Cloudless everyday you fall upon my waking eyes
Inviting and inciting me to rise
And through the window in the wall
Come streaming in on sunlight wings
A million bright ambassadors of morning
 
And no-one sings me lullabies
And no-one makes me close my eyes
And so I throw the windows wide
And call to you across the sky

my other favourite things

My Favourite things [ 10 ]

de vroege albums van Genesis met Peter Gabriel

Ik leerde via mijn broer de muziek van Genesis kennen. Het moet in 1976/77 geweest zijn. Het eerste album had hij geleend van een vriendje van de middelbare school The lamb lies down on Broadway. Daarna begon hij zelf albums te kopen: Trespass en Selling England by the Pound of op te nemen op bandjes: From Genesis tot Revelation, Nursery Cryme, Foxtrot, a Trick of the Tail (1976), Wind and Wuthering(1976). Vanaf 1978 kocht hij de eerste platen uit het Collins-tijdperk: And then there were three (1978), Duke (1980), Abacab (1981) en Genesis (1983).

Met de latere Genesis heb ik nooit zoveel gehad, hoewel ik Phil Collins een uitstekende zanger vind. Maar het zijn vooral de lange epics uit de eerste helft van de jaren ’70 waar ik zo van genieten kan. De stem en het fluitspel van Peter Gabriel, de symfonische kwaliteiten van Tony Banks, het virtuose gitaarspel van Steve Hackett en de grote afwisseling van de afzonderlijke delen van de composities: echte rock-symfonieën dus.

Trespass
Trespass (1970)
De groep brengt in 1970 Trespass uit, waarop zes lang uitgesponnen, akoestisch georiënteerde, donkerromantische songs staan. Als gitarist Anthony Phillips wegens podiumangst uit de groep stapt en de overige bandleden drummer John Mayhew ontslaan, worden Steve Hackett (gitaar) en Phil Collins (drums) aangetrokken en is de zogeheten “klassieke lineup” van Genesis een feit.
 
Bron: wikipedia
Nursery Cryme
Nursery Cryme (1971)
Op de in respectievelijk 1971 en 1972 uitgebrachte Nursery Cryme en Foxtrot komt de groep muzikaal tot wasdom. Het muzikale avontuur kan nu, dankzij de komst van de technisch veel competentere Hackett en Collins, ten volle worden aangegaan, en naast de duistere romantiek wordt ook de zwarte, macabere humor van Peter Gabriel onmisbaar onderdeel van de muziek van Genesis. En om het theatrale aspect van de muziek nog meer kracht bij te zetten – en ook om de ogen van de muziekpers op de groep gericht te krijgen – kruipt zanger Gabriel op het podium in de huid van een almaar groter arsenaal aan personages. Hij gebruikt make-up, vertelt bizarre verhalen, maar maakt voornamelijk gebruik van kostuums. Dat slaat, vanaf het moment dat hij zich uitdost in de rode jurk van zijn vrouw, en een vossemasker opzet, in als een bom, en Genesis en Gabriel zijn plotseling hot.
 
Bron: wikipedia
foxtrot
Foxtrot (1972)
vi. APOCALYPSE IN 9/8
With the guards of Magog, swarming around,
The Pied Piper takes his children underground.
Dragon’s coming out of the sea,
Shimmering silver head of wisdom looking at me.
He brings down the fire from the skies,
You can tell he’s doing well by the look in human eyes.
Better not compromise.
It won’t be easy.
 
666 is no longer alone,
He’s getting out the marrow in your backbone,
And the seven trumpets blowing sweet rock and roll,
Gonna blow right down inside your soul.
Pythagoras with the looking-glass, reflect the full moon,
In blood, he’s writing the lyrics of a brand new tune.
And its hey babe, with your guardian eyes so blue,
Hey my baby, don’t you know our love is true,
I’ve been so far from here,
Far from your loving arms,
Now I’m back again, and baby it’s going to work out fine
 
(Part 6 uit Supper’s ready van het album Foxtrot)
selling England by the pound
Selling England by the Pound (1973)
Met Selling England By The Pound uit 1973 oogst Genesis, zowel muzikaal als publicitair gezien, het door Gabriel gezaaide succes. Het album brengt de groep haar eerste Engelse hitsingle, het Beatle-eske I know what I like (in your wardrobe). De theatrale live-reputatie van de groep snelt haar leden echter snel vooruit. Gabriel gaat steeds meer zijn eigen weg en heeft almaar minder behoefte compromissen te sluiten met de andere leden van Genesis. Die andere leden hebben daarentegen steeds meer het gevoel dat de podiumpersoonlijkheid van Gabriel de aandacht van de muziek afleidt, in plaats van hem erop vestigt. Strubbelingen tussen Gabriel en de rest van de groep ten tijde van de opnames van het conceptalbum The Lamb Lies Down On Broadway (1974) leiden uiteindelijk tot het vertrek van Gabriel, in 1975. En omdat Peter Gabriel op dat moment Genesis was, is het volgens velen dan ook gedaan met de groep.
 
Bron: wikipedia

De rockshow ‘The Lamb lies down on Broadway’ uit 1974/75 wordt op dit moment weer uitgevoerd door de Canadese Genesis-coverband The Musical Box. Peter Gabriël en Genesis hebben dit project gezegend en de 1100 originele dia’s afgestaan die tijdens de rockshow vertoond worden. Op 12 januari 2006 is er een uitvoering in De Vereniging in Nijmegen, 21 januari in Amsterdam en 22 januari in Den Haag. Er is overigens ook een nederlandstalige site van deze replica-band.

the lamb lies down on Broadway
The lamb lies down on Broadway (1974)
The lamb lies down on Broadway is voor mij de beste plaat (dubbellp) aller tijden en ik heb de live show nog gezien in 1975 dacht ik , ik was toen 19 jaar, het is een zeer moeilijke en ontoegankelijke plaat maar na een aantal luisterbeurten geeft ie zijn geheimen bloot, vor de prog en symforockers, dit is ‘m het meesterwerk (…)”
 
“Ik zou ook zeker The Lamb niet als essentieel willen bestempelen. Als er dan al een Genesis dat stempel moet hebben ga ik toch voor Foxtrot.”
 
Reacties op The lamb lies down on Broadway te vinden op de website musicmeter.nl

Een complete discografie is te vinden op rateyourmusic.com

Alle songteksten en natuurlijk nog veel meer vind je op de official website van de band. Nederlandstalige besprekingen van alle Genesis albums staan in het progarchief.

my other favourite things

My favourite things [ 9 ]

Gisteren op het atelier van Gerd kwam ik in een boek over Graham Sutherland een oude liefde van mij tegen: de prenten van de negentiende eeuwse landschapsschilder en mysticus Samuel Palmer. Vaak roepen ze een nachtelijke sfeer op waarin het landschap het personage als een baarmoeder omsluit.

Harvest Moon
Harvest Moon

De prenten van Samuel Palmer zijn overigens prima te combineren met gedichten van William Wordsworth en staan garant voor een diepe ervaring van verbondenheid met de natuur.

my other favourite things