majestueus

woensdag gezien op NDR: Amerikas Naturwunder – Der Grand Canyon

Woensdagavond zond de NDR in de langlopende serie Expeditionen ins Tierreich een natuurfilm over de Grand Canyon uit. Veel fraaie “portretten” van dieren, maar ook mooie plaatjes van landschappen.

Grand Canyon
stills uit Der Grand Canyon [ credits: ndr.de ]

De Amerikaanse Grand Canyon is een van de meest fotogenieke gezichten van onze planeet. De opkomende zon die haar stralen in de diepe ravijnen werpt, is een van de momenten die per definitie spectaculaire film opleveren. Een versnelde opname van het zwerk is tegenwoordig een van de standaardingrediënten van de natuurfilm geworden. Een kolkend uitspansel dat het landschap beneden zich transformeert in een stromende rivier, is zeker spectaculair om naar te kijken, maar ik word er ook altijd een beetje moe van. Het is een beetje de huidige equivalent op de 19e eeuwse schilder Albert Bierstadt.

Albert Bierstadt
Albert Bierstadt

Albert Bierstadt (1830-1902) was een Amerikaanse schilder van Duitse afkomst die zich sterk had laten beïnvloeden door de romantiek van zijn geboorteland. In Amerika ging de Duitse romantiek een vruchtbare samenwerking aan met het Amerikaanse transcendentalisme. De Amerikaanse wildernis was een uitdrukking van het sublieme meenden de schilders van de Hudson River School, waarvan Albert Bierstadt samen met Frederic Edwin Church (1826-1900) de belangrijkste vertegenwoordiger was.

Grand Canyon
still uit Der Grand Canyon [ credits: ndr.de ]

Bierstadt trekt net als in een natuurfilm alle registers open en kiest graag voor een spectaculair meteorologisch verschijnsel dat het landschap een heroïsche uitstraling geeft. Diepe ravijnen, scherpe rotspieken en tuimelende watervallen versterken het effect. Prachtig om naar te kijken, maar het is toch ook een beetje vermoeiend.

Albert Bierstadt
Albert Bierstadt
Albert Bierstadt was born in Solingen, Germany, the son of Christina M. (Tillmans) and Henry Bierstadt, a cooper. The following year, in 1831, his family moved to New Bedford, Massachusetts. At an early age Bierstadt developed a taste for art and made clever crayon sketches in his youth. In 1851, he began to paint in oils. He returned to Germany in 1853 and studied painting for several years in Düsseldorf with members of its informal school of painting. After returning to New Bedford in 1857, he taught drawing and painting briefly, before devoting himself full-time to painting.
 
Bron: en.wikipedia.org
Grand Canyon
stills uit Der Grand Canyon [ credits: ndr.de ]
Een kolkend uitspansel dat het landschap beneden zich transformeert in een stromende rivier, is zeker spectaculair om naar te kijken, maar ik word er ook altijd een beetje moe van.
Albert Bierstadt
Albert Bierstadt

Albert Bierstadt and the Stereographic Landscape [ 19thc-artworldwide.org ]