ongemakkelijke burleske

zondag gezien in de Princessehof: Something to believe in
keramiek van Joost van den Toorn

Wanneer je op de zolder van het nationaal keramiekmuziek de tentoonstelling Something to believe in betreedt, heb je het gevoel dat de tekeningen van Kamagurka zich hier gematerialiseerd hebben: opgeblazen cartooneske figuren die met opvallende technische onbeholpenheid ter wereld zijn gekomen. Op het eerste gezicht nodigen de dikke neuzen uit tot een lach, maar bij nader inzien voelen we ons er toch wat ongemakkelijk bij. Zeker waar de grenzen van de goede smaak en policor overschreden worden. Hoe moeten we nu naar Hitler kijken, afgebeeld als de heilige Sebastiaan?

Joost van den Toorn
Joost van den Toorn
Joost van den Toorn
Joost van den Toorn
Joost van den Toorn
zielige kinderen 2013
beschilderd aardewerk
Joost van den Toorn
zielige kinderen 2013
beschilderd aardewerk
Joost van den Toorn
Methusalem 2016
steengoed (bruikleen van de kunstenaar)

joostvandentoorn.nl