de moordenaar & het meisje

gezien op DVD: This gun for hire (1942)

This gun for hireDe rol van de kille huurmoordenaar Raven in This gun for hire betekende de doorbraak van Alan Ladd. Het was ook zijn eerste film samen met Veronica Lake, destijds twintig jaar oud. Ze vormden een mooi koppel en op het witte doek zag je nauwelijks dat beiden nog geen 1 meter 60 lang waren. Veronica Lake was eigenlijk een fotomodel voor pin ups in de magazines voordat ze met acteren begon.

Persoonlijk vind ik deze film interessanter vanwege twee andere namen: Graham Greene en John Seitz. This gun for hire was het eerste verhaal van Graham Greene dat verfilmd werd. Na deze Greene-verfilming volgden er nog veel meer, waaronder de bekende Engelse noirs Brighton Rock (1947, afgelopen zondag nog te zien op de BBC in de remake uit 2010) en natuurlijk The Third Man (1949). De andere naam die de film draagt, is die van John Seitz.

Alan Ladd als Raven
Alan Ladd op een promofoto als de genadeloze huurmoordenaar Raven
in This gun for hire (1942)

John Seitz werd zesmaal genomineerd voor de oscar voor de beste cinematografie. Billy Wilder zag zijn kwaliteiten en vroeg hem voor Double Indemnity (1944). Daarna maakte hij nog twee klassiekers met John Seitz: The Lost Weekend (1945) en Sunset Boulevard (1950). In This gun for hire zien we de mooie fotografie en subtiele belichtingen met soms scherpe contrasten, die kenmerkend zijn voor de sfeer in de noir.

This gun for hire
mooie sfeeropname van John Seitz van spoorwegemplacement in This gun for hire

filmbespreking op movie2movie.nl