van flower power tot no future

gisterenavond gezien bij Andere Tijden: Jaren ’70-special

Andere Tijden ziet in een van de vele lijnen in de jaren zeventig het volgende verhaal: De jaren zeventig begonnen met de tegencultuur van de late jaren zestig. Maar het idealisme liep schipbreuk op de weerbarstige werkelijkheid. De onvermijdelijke teleurstelling volgde en de stemming werd in de tweede helft van het decennium somberder. Het eindigde met punkers, krakers en no future met als droevig dieptepunt de rellen op Koninginnedag 1980.

Jaren 70
still uit jaren ’70-special

De momenten uit de Jaren ’70-special die mij zijn bijgebleven: Mariska Veres en Robbie van Leeuwen met Venus voor het schilderij As I Opened Fire van Roy Liechtenstein, Het Schaep met de vijf poten met het liedje Bijlmermeer, beelden van Nederlandse huiskamers rond 1972 met Our House van CSN&Y, het straatbeeld in 1973 met de tune van Turks Fruit, tafeltennismatch tussen Joop Den Uyl en Willem van Hanegem, beelden van de autoloze zondag, splitscreen á la “Woodstock” met links Cherry Duyns en Armando (Herenleed) en rechts André van Duyn en Frans van Dusschoten, Bram van der Lek (PSP) over legalisering van kinderpornografie, beelden met de ontruiming van een kraakpand met The Wild Places van Duncan Browne. De redactie heeft een selectie gemaakt van de tien leukste momenten uit de compilatie van beelden uit de jaren zeventig.

gedraaide platen in de Jaren ’70-special

In the Summertime van Mungo Jerry, I had a dream van John Sebastian, Old Blue van The Byrds, Venus van Shocking Blue, Super Fly van Curtis Mayfield, Our House van CSN&Y, het thema van Turks Fruit van Rogier van Otterloo, The year of the cat van Al Stewart, Rebel rebel van David Bowie, Girls girls girls van Sailor, Love is All van Roger Glover, I’ll never drink again van Alexander Curly, Radar Love van Golden Earring, Paradise by the Dashboard Light van Meatloaf, Une belle histoire van Michel Fugain, Sweet Home Alabama van Lynyrd Skynyrd, I feel love van Donna Summer, Staying Alive van The BeeGees, Wild Places van Duncan Browne en God Save the Queen van Sex Pistols.

geschiedenis24.nl