Gekrönte Häupter

gelezen: Die deutschen Kaiser von Karl dem Großen bis Wilhelm II
de keizersportretten in de Kaisersaal van het Römer in Frankfurt

Gekrönte HäupterZes jaar geleden kocht Michaela in Bad Hersfeld (sinds 1990 die neue Mitte Deutschlands) het boek Gekrönte Häupter van Marianne Menzel met daarin korte biografieën van alle Duitse keizers van Karel de Grote tot Wilhelm II. Het boek staat boordevol foto’s en reproducties maar een illustratieverantwoording ontbreekt. Veel portretten van keizers uit het boek zijn afkomstig uit de portrettengalerij in de Kaisersaal van het Römer in Frankfurt.Deze ontstond tussen 1838 en 1853.

Nationalisme werd tijdens de Vormärz (1815-1848) in Duitsland de kop ingedrukt. Een galerij van alle Duitse keizers van het Heilige Roomse Rijk was verdacht als nationalistisch vehikel, omdat het Heilige Roomse Rijk kon verwijzen naar een Duitse nationale staat. In 1815 was op het Congres van Wenen de Duitse Bond in het leven geroepen. Dat was een lappendeken van Duitse vorstendommen die door Oostenrijk gedomineerd werd. In 1866 werd Pruisen dominant en richtte de Noord-Duitse Bond (1866-1871) waaruit in 1871 het (Tweede) Duitse Keizerrijk (1871-1918) voortkwam.

Kaisersaal
drie keizers uit de galerij in de Kaisersaal van het Römer in Frankfurt

De Oostenrijkse staatsman Klemens Wenzel Lothar von Metternich, de architect van het Metternichsches System en de Duitse Bond en conservatief in hart en nieren, schonk ook een portret aan de galerij. Hij maakte van de gelegenheid gebruikt om een politiek signaal af te geven. De Oostenrijkse schilder Edward von Steinle kreeg de opdracht een portret te schilderen van keizer Albrecht I (1298-1308). Dit was de eerste keizer uit de Habsburgse dynastie. Onder zijn bewind werd de Habsburger Urbar afgekondigd. De boodschap was duidelijk: Oostenrijk (Habsburg) was de baas in de Duitse Bond. In navolging van Metternich schonk zijn marionet, de Oostenrijkse keizer Ferdinand I, zes portretten aan de galerie, uiteraard portretten van Habsburgse keizers.

Kaisersaal
de Kaisersaal van het Römer in Frankfurt op een oude postkaart

Hendrik VIIOverigens schonk onze koning Willem I ook een portret, namelijk het portret van keizer Hendrik VII (1312-1313) geschilderd door Filipp Veit.

Alle alten Kaiser in Öl
Hier gibt es die einzige vollständig erhaltene Galerie aller Kaiser und Könige des Heiligen Römischen Reiches Deutscher Nation – von Karl dem Großen über Friedrich Barbarossa bis zu Franz II, insgesamt 52 gekrönte Häupter. Die Galerie ist zwischen 1838 und 1853 von verschiedenen Künstlern – darunter Philipp Veit, Alfred Rethel, Eduard von Steinle – geschaffen worden. Hinter den Gemälden, in den gotischen Wandnischen, befanden sich Büsten der Kaiser; sie sind im 2. Weltkrieg verbrannt. In einer Glasvitrine ist eine Kopie der Goldenen Bulle von 1356 ausgestellt, die Frankfurt zum Wahlort der deutschen Könige bestimmte.
 
Bron: frankfurt.de

De Kaisersaal van het Römer [ de.wikipedia.org ]