Hermann de Europeaan

2000 jaar geleden vond in het Teutoburger woud de Varusslacht plaats
Duitsland prikt de mythe definitief door

Hermann bij DetmoldWe blijven nog even in Duitsland, waar ze dit jaar het ene na het andere jubileum vieren. Allereerst de zestigste verjaardag van de Bundesrepublik. En op 9 november is het twintig jaar geleden dat de muur viel en de Duitse hereniging weer een feit werd. Een andere herdenking is die van de Varusslacht die dit jaar precies 2000 jaar geleden plaats vond in het Teutoburger woud. Dit jubileum is niet zonder betekenis omdat Duitsland nu voorgoed afrekent met de mythe van Hermann.

Al vanaf de zestiende eeuw speelde deze legendarische figuur als oervader van de Germanen een belangrijke rol in het Duitse collectieve bewustzijn. Maarten Luther schreef zelfs dat hij Hermann “hartstochtelijk lief” had. In de negentiende eeuw ontstond er zelfs een cultus rondom deze Hermann en vier jaar na de stichting van het Duitse keizerrijk in 1871 werd in het Teutoburger woud in de buurt van Detmold een 53 meter hoog beeld van Hermann onthuld. Deze plek zou in de negentiende eeuw een ontmoetingsplek worden voor nationalisten terwijl in de twintigste eeuw de fascisten hier bijeenkwamen om de Germaanse identiteit (lees: superioriteit) te vieren.

Maar in het herenigde Duitsland van het verenigde Europa is geen plek meer voor dit Grote Germaanse Verhaal. Na uitgebreid historisch onderzoek is gebleken dat Hermann (een germanisering van Arminius de Cherusk) helemaal geen Germaan moet zijn geweest maar een Romeinse huurling die zich tegen de keizer verzette. Toen keizer Augustus hoorde dat zijn legioenen in het Teutoburger woud verslagen waren en dat generaal Varus zich in zijn eigen zwaard had gestort, zou hij hebben uitgeroepen “Varus, geef mij mijn legioenen terug.” Met deze nederlaag zou de Romeinse expansie naar het oosten een halt zijn toegeroepen. De Romeinen zouden het huidige Duitse territorium ten oosten van de Rijn en ten noorden van de Donau voortaan links laten liggen. Deze overwinning kan nu niet meer aan de Germaanse standvastigheid worden toegeschreven, nu blijkt dat Arminius geen Germaan was.

Ernst von Bandel en 'zijn' Hermann
de beeldhouwer Ernst von Bandel (1800-1876) bij zijn levenswerk het Hermannsdenkmahl.
In 1839 werd de onderbouw (sokkel) al ingewijd maar het reusachtige beeld zou pas in 1875
een jaar voor zijn dood, gereedkomen.
Ernst Von Bandel ploeterde bijna veertig jaar aan het project. Toen hij was afgedankt door de Beierse monarchie verhuisde hij zijn atelier naar de Groteburg-heuvel even ten zuiden van Detmold, waar hij officieel werkte voor de landgraaf van Hessen, maar voortdurend werd belemmerd door de verdeelpolitiek van het negentiende eeuwse Duitsland en door de snel stijgende prijzen.Het was de bedoeling dat alle Duitse staten, inclusief Oostenrijk, een bijdrage zouden leveren, en dat deden ze ook, maar onregelmatig en niet altijd in overeenstemming met hun grootte of welvaart. Duitse patriotten van Chicago tot Buckingham Palace (waar prins Albert gretig een bijdrage leverde) waren enthousiast over het project en stortten plichtsgetrouw hun contributies. Maar pas toen de kwestie van het nationale leiderschap van Duitsland geregeld werd door de verpletterende overwinning in 1866 van Pruisen en zijn bondgenoten op Oostenrijk en de Zuidduitse katholieke staten, zag Von Bandel nieuwe mogelijkheden. Hoewel hij uit Beieren kwam, had hij veel werk gemaakt in Berlijn, waaronder een standbeeld van koning Willem Frederik IV voor de universiteit. En nu zou hij schaamteloos de zegevierende koning (weldra keizer) Wilhelm I verheerlijken als de nieuwe Arminius. In 1869 werd hij vereerd met een bezoek van de koning zelf die de voortgang van het werk in Von Bandels atelier kwam inspecteren en bewonderend bleef staan voor de heroïsche trekken van zijn oude voorganger in het grote, gehelmde hoofd.
 
Bron: Simon Schama, Der Holzweg: het spoor door de bossen
uit: landschap en herinnering, 1995

Bovendien is gebleken dat de Varusschlacht niet heeft plaatsgevonden op de lokatie waar in 1875 het Hermannsdenkmahl werd opgericht. In werkelijkheid vond de slachting plaats in Kalkriese, ten noorden van Osnabrück. Daar is nu een museum ingericht waar dit jaar uiteraard veel aandacht wordt besteed aan de Varusschlacht. Had deze herdenking 75 jaar eerder plaatsgevonden, dan zouden de nazi’s er alles aan hebben gedaan om hun Hermann te bewierroken, zoals Heinrich Himmler in 1936 deed met keizer Heinrich I die toen duizend jaar geleden was gestorven. Maar nu in het Europa van 2009 lijkt deze historische gebeurtenis juist voor een anti-nationalistisch programma te zijn ingezet. De Germaanse Hermann wordt als Arminius, de Romeinse huurling, teruggeven aan de Romeinen, de ‘uitvinders’ van de Europese eenheid.

wandplaat van H. Knackfuss
De slag in het Teutoburger Wald
wandkaart van H. Knackfuss, 1890
Zoals vroeger de wandplaten van Isings het nationaal bewustzijn op school moest aanwakkeren, zo werden de Duitse schoolkinderen met de wandplaten van Knackfuss Germaans bewustzijn bijgebracht. Anno 2009 is dit een ‘on-Europese’ gedachte.
Die Legionen des Varus gingen unter – die Folgen dieser vernichtenden Niederlage lassen sich bis in die heutige Zeit nachzeichnen. Einige Facetten: Viele Städte, Straßen und Handelswege gründen in der Römerzeit, Ländergrenzen orientieren sich bis heute an der Struktur des römischen Imperiums. Die Kunst zahlreicher römischer Bauwerke lässt heute noch staunen. Die Römer brachten Münzen als Zahlungsmittel und die Wertschätzung von Gold und Silber mit; die germanische Bevölkerung pflegte bis dato überwiegend gegen Gebrauchsgüter zu tauschen oder etwa mit Bernstein zu bezahlen. Das Erbe Roms hat das Rechts-und Staatswesen des heutigen Europa maßgeblich geprägt. Mit den Römern kamen auch die lateinische Schrift und die lateinische Sprache in die besetzten Gebiete. Latein beeinflusste vor allem die modernen romanischen Sprachen. Es blieb bis in die Neuzeit die Sprache der Gebildeten, der Wissenschaft – man denke an die Medizin – und der Kirche.
 
Auch Tacitus„ Schriften waren in lateinischer Sprache abgefasst. Die Jahrbücher des römischen Geschichtsschreibers, bis zum 16. Jahrhundert verschollen, stellen den Cherusker und römischen Reiteroffizier Arminius als »Befreier Germaniens« vor. Als eines der ersten gedruckten Bücher waren die Annalen einer breiten Bevölkerungsschicht zugänglich. Die Figur des tapferen Kriegers, der die Römer in der Varusschlacht besiegte, faszinierte die Menschen. Arminius – oder Hermann, wie ihn Martin Luther benannt haben soll – wurde zum Mythos und, besonders im 19. Jahrhundert, zur national übersteigerten Symbolfigur der Deutschen auf der Suche nach einer nationalen Identität.
 
Bron: kalkriese-varusschlacht.de

kalkriese-varusschlacht.de | hermann2009.de