oorlogsschilder [ 2 ]

nieuwe roman van Pat Barker in het Nederlands vertaald

modelklasPat Barker is vooral bekend geworden door haar trilogie over de Eerste Wereldoorlog, Weg der geesten. Haar nieuwste roman speelt zich weer af in de Grote Oorlog, maar gaat nu over degenen die buiten schot konden blijven. Barker heeft zich opnieuw in een kunstenaar ingeleefd. In Weg der geesten was dat de officier en dichter Siegfried Sassoon, voor haar nieuwste roman Modelklas verdiepte zij zich in het leven van de jonge kunststudenten Christopher Nevinson, Mark Gertler, Paul Nash en Dora Carrington aan de Slade School of Art tijdens de Eerste Wereldoorlog. In de hoofdpersoon Paul Tarrant heeft Barker zich duidelijk laten inspireren door de Britse oorlogsschilder Paul Nash
 

In het voorjaar van 1914 komt een groep studenten aan de Slade School of Art samen voor een modelklas tekenen. Paul Tarrant wordt al snel afgeleid door de intrigerende studente Elinor Brooke. Hij is echter niet de enige die zich tot haar aangetrokken voelt en Elinor wordt het charismatisch centrum van een liefdesdriehoek.
 
De oorlog is aanvankelijk niet meer dan een ver rumoer op Het Continent, maar het gedruis komt dichterbij en betrekt ook de kunststudenten. Paul meldt zich als vrijwilliger voor het Belgische Rode Kruis, een wereld die ver verwijderd is van zijn dagen op de academie. Hij gaat zichzelf en de groep kunstenaars, waartoe ook zijn geliefde behoort, zien als verwende, zelfingenomen kinderen. Modelklas toont de kloof tussen degenen die de hel van de oorlog kennen en zij die veilig buiten schot zijn gebleven.
 
Bron: degeus.nl
The Mule Track
Paul Nash The Mule Track (1918)

Weg der Geesten Trilogie

Niemandsland
Het is 1917. In een openbare verklaring neemt Siegfried Sassoon, dichter en officier in het Britse leger, stelling tegen de zinloosheid van de oorlog. Zijn provocerende aanklacht, gericht tot de politici die verantwoordelijk zijn voor de slachtingen aan het front, brengt hem echter niet voor de krijgsraad. Sassoon wordt opgenomen in het militaire hospitaal Craiglockhart, waar het tot een treffen komt tussen hem en dr. Rivers.

Het oog in de deur
In dit deel wordt luitenant Billy Prior gekweld door de vraag aan welke zijdes van verschillende medailles hij dient te leven: lafaard of held, gek of gezond, homoseksueel of heteroseksueel. De roman vertelt het moreel complexe verhaal over de gruwelijke gevolgen van de Eerste Wereldoorlog voor de menselijke geest en de Britse maatschappij in zijn geheel.

Weg der geesten
In dit deel schetst Pat Barker een onvergetelijk beeld van mensen in oorlogstijd. De weg der geesten is de weg naar het front, waarvan een groot aantal soldaten niet levend terugkeert. En degenen die wéll overleven, zullen nooit meer dezelfde zijn maar als ‘geesten’ verder moeten. Verward, gebroken en verraden. Billy Prior gaat in 1918 opnieuw naar het front, nadat hij in therapie is geweest om een eerder trauma te verwerken. Hij denkt dat hij weer opgewassen is tegen de gruwelen.

boekbespreking door Monica Soeting in Trouw