kunst of kitsch ?

De kleine breister van William Bouguereau deze maand onder de hamer

William Bouguereau, de held van het fundamentalistische artrenewal.org, is dé negentiende eeuwse salonschilder bij uitstek. Na tachtig jaar lang uitgekotst te zijn door het establishment van het modernisme, is hij sinds een jaar of tien weer volledig gerehabiliteerd. En doen zijn schilderijen het weer voor prijzen die in de buurt komen van wat hij er ooit zelf voor ving. Afnemers vond hij vooral onder de Amerikaanse nouveau riche uit de gilded age (1865 -1901) en nu zijn het weer de miljonairs die gretig honderdduizenden voor zijn doeken neerleggen. Je kunt er veel kritiek op hebben, maar ik betaal liever een miljoen voor een Bouguereau dan voor een Koons, want het is en blijft ongeloofelijk knap vakmanschap.

Bouguereau
Bouguereau’s The Little Knitter (1884) will be sold in a Sotheby’s auction on October 24-25, 2006 in New York City. 25% of the proceeds from the sale are committed for a donation to the Art Renewal Center to be used to expand the ARC Museum and fund scholarship and atelier grant programs. It’ s a great masterpiece, and is probably under-valued at the current estimated sale price of $900,000-1,200,000. Last April, La Gouter sold for $1,300,000 and this is even better condition, and substantially larger too.
 
Bron: artrenewal.org

In zijn eigen tijd werd William Bouguereau algemeen beschouwd als een van de grootste schilders op aarde en zijn werken werden gretig gekocht door onder meer Amerikaanse miljonairs, doorgaans tegen hoge prijzen. Na 1920 is hij op merkwaardige wijze in diskrediet geraakt, mogelijk als gevolg van een bewuste lastercampagne van de kant van het nieuwe “establishment van kunstcritici”, dat hem zijn verzet tegen de nieuwe richtingen in de schilderkunst niet kon vergeven. Waarschijnlijker is evenwel dat diepere maatschappelijke krachten ten grondslag liggen aan deze opmerkelijke omslag in smaak en gevoeligheid. Tientallen jaren lang werd zijn naam niet eens in encyclopedieën vermeld!
Bron: nl.wikipedia.org