de vrijheid van 1830

De julirevolutie van 1830 volgens Delacroix en Schnetz

De vrijheid die het volk leidt van Eugène Delacroix (1798-1863) is een icoon van de historieschilderkunst. Voordat de Euro kwam stond La Liberté met haar ontblote borsten samen met Delacroix afgebeeld op het biljet van honderd francs. In Frankrijk heeft dit schilderij een religieuze status en is een substituut geworden voor de herrezen Christus uit het graf. De moderne westerse wereld laat zich niet meer aanvoeren door de mensgeworden God maar door de godin van de vrijheid. Sinds de Franse Revolutie is La Liberté de christelijke God gaan vervangen.

100 francs
biljet van 100 francs

Toen in juli 1830 opnieuw na 41 jaar barricaden opgeworpen werden, waren alle ogen weer gericht op Parijs. Ditmaal was er geen bestorming van de Bastille, maar een bestorming van het stadhuis, het Hôtel de Ville. Hét beeld van de julirevolutie van 1830 is het beroemde schilderij van Delacroix. Er zijn talloze schilderijen gemaakt van deze historische gebeurtenis, maar geen van allen bereikten ze de status van het schilderij van Delacroix.

Delcaroix
Eugène Delacroix de vrijheid die het volk leidt
De moderne wereld laat zich niet meer aanvoeren door de mensgeworden God maar door de godin van de vrijheid. Sinds de Franse Revolutie is La Liberté de christelijke God steeds meer gaan vervangen.

Een schilderij dat erg lijkt op dat van Delacroix, is Combat devant l’hôtel de ville van Jean-Victor Schnetz (1787-1870). Het laat ongeveer hetzelfde beeld zien: de barricaden waarop de tricolore wappert. Zelfs de Notre Dame de Paris is in beide schilderijen door de rook heen op de achtergrond te zien. Er is één groot verschil: het schilderij van Schnetz is geen allegorie.

Schnetz
Jean-Victor Schnetz
Combat devant l’hôtel de ville
Delcaroix
Eugène Delacroix detail
Jean-Victor Schnetz detail
Delcaroix
Eugène Delacroix detail
Jean-Victor Schnetz
Jean-Victor Schnetz detail

July Revolution [ en.wikipedia.org ]