jongensverhaal

gelezen: Blake en Mortimer – De staf van Plutarchus (2014)

De staf van PlutarchusIn december 1977 kocht ik het allereerste verhaal van Blake en Mortimer, Het geheim van de zwaardvis. Dit verscheen in 1946 in het blad Kuifje. Destijds was het nog verdeeld over twee albums (tegenwoordig over drie). Het is een echt jongensverhaal dat zich afspeelt tegen de achtergrond van een Derde Wereldoorlog. Edgar P. Jacobs, de schrijver en tekenaar van Blake en Mortimer begon waarschijnlijk aan dit verhaal toen de Tweede Wereldoorlog nog niet eens officieel ten einde was. Hij voorzag toen al een nog vernietigender oorlog met kernwapens. Merkwaardig genoeg is de agressor in Het geheim van de zwaardvis een keizer uit het vreedzame Tibet die zetelt in de Potala in Lhasa. Je zou uit de Tibetaanse hoofdstad eerder de eeuwige vrede verwachten.

Het geheim van de zwaardvis
Het geheim van de zwaardvis (I en II)

Afgelopen weekend las ik de meest recente Blake en Mortimer De staf van Plutarchus dat vandaag precies twee jaar geleden verscheen en getekend is door André Juillard. Het leuke van dit verhaal is dat het een prequel is van Het geheim van de zwaardvis en het einde sluit precies aan op het begin van het verhaal uit 1946. Blake en Mortimer ontmoeten hier voor het eerst Olrik. Ook zien we agent Hasso terugkeren en de geheime basis Scaw Fell in Schotland, dat qua naam en locatie een duidelijke overeenkomst heeft met Skyfall van James Bond. Maar Edgar P.Jacobs bedacht dit al in 1946!

Op 14 december a.s. verschijnt Het testament van William S., het allernieuwste verhaal van Blake en Mortimer. Het werd geschreven door Yves Sente en getekend door André Juillard die zich bewezen hebben als een sterk duo.

blakeetmortimer.com | blake-and-mortimer-so-british.over-blog.com