in de voetsporen van Cuypers

zondagmiddag een minipelgrimage gelopen van Swalmen naar Roermond
met regionaal (kerk)historicus Ton van Heel uit Blerick

Gisteren was de lente aan de Maas boven Roermond in volle gang. We stapten in Swalmen uit de trein om via Asselt langs de Maas naar Roermond te lopen. Het werd een soort minipelgrimage langs vier kerken: het Dionysoskerkje in Asselt en in Roermond de Caroluskapel, de Onze lieve Vrouwe Munsterkerk en de Christoforus kathedraal. We kruisten ook het pad van de in Roermond (en ver daarbuiten) onvermijdelijke Pierre Cuypers en besloten onze minipelgrimage op passende wijze met een frietje aan de voeten van Roermond‘s beroemde zoon. Aan de zuidzijde van de Onze lieve Vrouwe Munsterkerk staat zijn standbeeld.

Dionysos
Dionysoskerkje in Asselt
rechts het oudste deel ca. 1100
Ook dit kerkje ontkwam niet aan de ingrepen van Pierre Cuypers. Honderd jaar geleden werden neoromaanse delen toegevoegd waaronder een koorpartij, voorzien van kinderkapel, sacristie en crypte.
Caroluskapel
het koor van de Caroluskapel
Onze lieve Vrouwe Munsterkerk
Onze lieve Vrouwe Munsterkerk
koor en west-facade
Tussen 1864 tot 1891 werd de kerk door Pierre Cuypers ingrijpend gewijzigd. Hij plaatste twee vierkante hoektorens op de westbouw en waar achthoekige hoektorentjes de oostbouw sierden, bouwde hij twee identieke torens die boven de koepel uitsteken.
Christoforus kathedraal
koor van de Christoforus kathedraal

De Martelaren van Roermond
Op 23 juli 1572 vielen Willem van Oranje‘s troepen het katholieke Roermond binnen. De Tachtigjarige Oorlog is in volle gang. De stad Roermond wordt na een belegering ingenomen. De troepen van Willem van Oranje krijgen “als beloning” de vrijheid om te plunderen. In het Kartuizerklooster worden daarbij 12 kartuizer monniken op gruwelijke wijze vermoord. Een dertiende slachtoffer is de secretaris van de eerste Roermondse bisschop (Lindanus) die zich in het klooster schuilhield. De zwaar verminkte dertien lijken worden vervolgens publiekelijk tentoongesteld in de stad.
 
Bron: roermond.com

Christoforus kathedraal
De Spaanse schilder Vicente Carducho schilderde in 1626-1632 El martirio de los cartujos de Roermond, dat in het Prado in Madrid hangt. De protestantse Republiek die uit de Tachtigjarige Oorlog tevoorschijn kwam, moet voor de Spanjaarden in de zestiende en zeventiende eeuw een soort IS geleken hebben.

kerkgebouwen-in-limburg.nl