Jane Eyre

gisterenavond gezien: eerste deel van miniserie Jane Eyre (2006)

De NCRV is de enige publieke omroep die regelmatig (Engels) kostuumdrama uitzendt. Vorige maand waren er bij deze omroep nog drie Jane Austen verfilmingen te zien en deze maand is er een recente BBC verfilming van Jane Eyre te zien. Met een mooie Jane Eyre-vertolking door de 24-jarige Ruth Wilson die haar dit jaar een BAFTA-nominatie opleverde.

Jane Eyre
Jane and Rochester

Charlotte Brontë’ s roman uit 1847 inspireerde bijna honderd jaar later Daphne du Maurier met Rebecca. In mei schreef ik hier nog iets over de beroemde verfilming van dit boek door Alfred Hitchcock.

Jane Eyre DVDJane is wees en wordt verzorgd daar haar tante, mrs. Reed. Maar vanwege een ruzie met haar neefje John wordt Jane naar de strenge kostschool Lowood gestuurd. Hier is ze getuige van de dood van haar beste vriendinnetje Helen Burns. Jane weet te ontsnappen aan de barre omstandigheden op Lowood en het lukt haar een baan als gouvernante te krijgen op Thornfield Hall, bij Sir Rochester. Ondanks zijn cynische en humeurige karakter wordt hij, vanwege haar levendigheid en wilskracht, door haar aangetrokken. Ze worden verliefd, maar de broer van Rochesters vrouw maakt Jane duidelijk dat hij al getrouwd is. Rochesters vrouw blijkt krankzinnig te zijn en woont in afzondering op Thornfield Hall.
 
Bron: ncrv.nl

De volgende delen worden uitgezonden op 17, 23 en 30 juli op Nederland 2 om 20.55

Jane Eyre (2006) [ BBC ] | Jane Eyre [answers.com]