horror clichés

gezien op Arte: Operazione paura (1966)

De horrorfilm is beslist niet mijn genre. Maar historische films zie ik graag. En ik ben een liefhebber van de Duits expressionistische film uit de jaren twintig. Dat was dan ook de reden dat ik vorige week op Arte naar de Italiaanse horrorklassieker Operazione paura (1966) van Mario Bava keek. Ik interesseerde mij niet voor het verhaal maar des te meer voor de beelden.

Operazione paura
still uit Operazione paura (1966)

Operazione paura speelt zich af aan het begin van de twintigste eeuw in een dorpje in de Karpaten. De horrorliefhebber weet dan dat het om Transsylvanië gaat en dat graaf Dracula dus dichtbij is. De film werd overigens opgenomen in het Italiaanse dorp Calcata, een kleine vijftig kilometer ten noorden van Rome.

Operazione paura
still uit Operazione paura (1966)

Vijftig jaar geleden stond de horrorfilm nog helemaal in de traditie van de Duitse expressionistische film. En deze was weer een erfgenaam van de Romantiek. Horror en romantiek horen bij elkaar. De romanticus, en zeker de Duitse romanticus, staat in het spanningsveld tussen Sehnsucht en Angst. Het ene stuwt hem omhoog, het andere trekt hem omlaag. De griezelverhalen uit de negentiende eeuw, van Frankenstein tot Dracula zijn typische voortbrengselen van de Romantiek.

Operazione paura
still uit Operazione paura (1966)

De Duitse expressionistische film ontwikkelde in de jaren twintig een specifieke beeldtaal bij de griezelverhalen. In Der Golem (1915/1920), Dr. Caligari (1919) en Nosferatu (1922) zien we expressiemiddelen die bijna een halve eeuw later nog steeds worden toegepast. In Operazione paura zien we bijvoorbeeld de wenteltrap (als beeld van een draaikolk), lang gerekte schaduwen, een geheimzinnige lichtbron, diagonalen en natuurlijk de close up van het slachtoffer.

Operazione paura
Operazione paura (1966)

Operazione paura [ imdb.com ]