Ronde van Graubünden 2023

Van 21 tot 25 augustus een rondje Graubünden
over vier bergpassen gereden

Graubünden is het grootste kanton van Zwitserland. De kaart van Graubünden met zijn uitstulpingen lijkt enigszins op die van Zwitserland, alleen de paddenstoelen ontbreken. Net als bij de provincie Utrecht met zijn twee poten zou je er met enige fantasie een beest in kunnen zien. De uitstulpingen van de kaart van Graubünden zijn bergdalen. Drie steken er in de kaart van Italië. De uitstulping rechtsboven is het Unterengadin en haakt zich vast aan Tirol en Vorarlberg. Middenboven grenst Graubünden aan het ministaatje Liechtenstein. Het kanton wordt begrensd door drie landen: Italië, Oostenrijk en Liechtenstein.

Graubünden 2023
klik op de kaart voor een vergroting
Het gebied van Graubünden werd oorspronkelijk bewoond door de Raetiërs en werd in 15 v.Chr. door de Romeinen veroverd. De Septimerpas was in deze tijd een van de belangrijkste noord-zuidverbindingen. Het bisdom Chur werd het eerste bisdom ten noorden van de Alpen. Eerst was het gebied in het bezit van de Franken, daarna behoorde het tot 1648 tot het Heilig Roomse Rijk.
 
In de 13e eeuw werd het gebied geleidelijk vanuit het oosten bezet door de Walliser en van het noorden uit door de Germanen. Dit gebeurde vrij langzaam, zodat de Retoromaanse taal hier stand heeft kunnen houden. Ter bescherming van de verschillende gebieden werden bonden gevormd, in het zuidoosten en centrum de Gotteshausbund in 1367, in 1395 de grijze bond in het westen en in 1436 in het noorden de tiengerechtenbond. In 1497 werd de eerste aansluiting gezocht bij de toen acht kantons van het Zwitsers Eedgenootschap. Tussen de politieke krachten van Frankrijk en Oostenrijk verhield Graubünden zich vrij neutraal. In 1797 verloor Graubünden het grondgebied van de latere Italiaanse provincie Sondrio aan de Cisalpijnse Republiek. In 1798 werd Graubünden met de rest van Zwitserland samengevoegd in de Helvetische Republiek en werd daarna in 1803 een zelfstandig kanton. Per 1848 werd het een volwaardig lid in de nieuw gevormde Bondsstaat Zwitserland.
 
Bron: nl.wikipedia.org