hogere esthetica

Kritik der Urteilskraft van Immanuel Kant na 200 jaar vertaald

Immanuel Kant - Kritik der UrteilskraftVijfentwintig jaar geleden moest ik het als kunststudent nog met een uitreksel doen, dat bij Uitgeverij Boom onder de naam Over Schoonheid is verschenen. Ruim tweehonderd jaar na Kants dood is er bij dezelfde uitgever nu eindelijk een integrale Nederlandse vertaling van de Kritik der Urteilskraft.

Deze derde Kritiek is het sluitstuk van Kants Magnum Opus, die de Kritik der Reinen Vernunft en de Kritik der Praktischen Vernunft compleet maakt. De vertaling is van Jabik Veenbaas en Willem Visser. Ze vertaalden ook de voorgaande kritieken, waarvan de laatste, Kritiek van de praktische rede, drie jaar geleden verscheen. Vandaag staat er in Trouw een artikel van Sebastian Valkenberg over Kritiek van het oordeelsvermogen waarin hij in gesprek is met Bart Vandenabeele, hoogleraar esthetica aan de Universiteit Gent.

Het boek is niet gemakkelijk, geeft Vandenabeele toe. Wat heet? De anekdotes die de moeilijkheidsgraad van Kants werk moeten illustreren zijn talrijk. Zo laat de schrijver Robert Musil één van zijn personages een aantal pagina’s lezen. Musil: „Als hij werkelijk consciëntieus de zinnen met zijn ogen volgde, had hij het gevoel dat een oude knokige hand met een draaiende beweging zijn hersenen uit zijn hoofd schroefde.“
 
Bron: Immanuel Kant blijft origineel – Trouw, 19 november 2009
Als hij werkelijk consciëntieus
de zinnen met zijn ogen volgde,
had hij het gevoel dat een oude
knokige hand met een draaiende beweging zijn hersenen
uit zijn hoofd schroefde

Robert Musil

Weinig boeken hebben zo„n stempel op de moderne cultuur gedrukt als Kants drie Kritieken. Na het succes van de Kritiek van de zuivere rede en de Kritiek van de praktische rede volgt nu Kants hoofdwerk over esthetiek, de Kritiek van het oordeelsvermogen. Opnieuw een primeur. De Kritiek van het oordeelsvermogen is de vervolmaking en voltooiing van Kants kritische filosofie. In deze derde Kritiek probeert Kant het theoretisch kennen en het praktisch handelen met elkaar te verbinden. In de laatste decennia heeft de belangstelling voor dit boek een enorme revival doorgemaakt.
 
uitgeverijboom.nl