oriëntalist

Marius Alexander Jacques Bauer (1867-1932)
ets
in zijn etsen is Marius Bauer qua stijl en oriëntalisme schatplichtig aan Rembrandt
BenaresMarius Bauer volgde van 1878 tot 1885 de Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag, waar hij met onder andere zijn tijdgenoot Breitner les kreeg. Hij was lid van de Pulchri Studio en Arti et Amicitiae. In 1888 maakte hij een studiereis naar Istanboel. Vanaf dat moment is het ‘Oosten’ zijn hoofdonderwerp. Hij maakte hierna vele reizen naar Spanje, Rusland, Marokko, Algerije, Egypte, India, Ceylon en Nederlands-Indië.
 
Bauer maakte vooral etsen, aquarellen en olieverfschilderijen van Oosterse steden, kamelen, olifanten, Arabieren en moskeeën. Zijn stijl kan omschreven worden als impressionistisch maar is ook beïnvloed door de Haagse School in zowel techniek als lichtgebruik. Bauer is bovendien de Nederlandse oriëntalist bij uitstek. Ook zwervers en donkere steegjes leverde in zijn werk mooie taferelen op.
 
Hij heeft altijd een eigen visie op de werkelijkheid gehad, maar baseerde zijn werk op zijn schetsen en op foto’s die hij onderweg kocht. Al bleef hij er altijd een eigen draai aan geven. Al tijdens zijn leven was Bauer een beroemd kunstenaar. Hij heeft dan ook meerdere onderscheidingen en prijzen in ontvangst mogen nemen. Zo won hij meerdere prijzen aan de Haagsche Academie en is Bauer benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Nu de aandacht voor het oriëntalisme groeit, ontstaat er ook steeds meer belangstelling voor het werk van Bauer.
 
Bron: nl.wikipedia.org

mariusbauer.nl