de vuurvogel

vanavond is het 100 jaar geleden dat l’oiseau de feu in première ging

Net als andere Russische componisten heeft ook Igor Stravinsky met zijn fantasierijke en evocatieve muziek grote invloed uitgeoefend op de filmmuziek in de twintigste eeuw. Het is vandaag precies honderd jaar geleden dat het ballet l’oiseau de feu voor het eerst in Parijs werd opgevoerd.

L’Oiseau de Feu (Russisch: Жар-птица) is een sprookjesballet in twee scènes (Conte dansé en deux tableaux) van Igor Stravinsky, gecomponeerd tussen 1909 en 1910 in Sint-Petersburg en opgedragen aan ‘mijn beste vriend Andrey Rimski-Korsakov‘, de zoon van Nikolaj Rimski-Korsakov. De eerste uitvoering vond plaats op 25 juni 1910 in de Opera van Parijs door de Ballets Russes o.l.v. de componist en dirigent Gabriel Pierné. Het werk behoort, samen met Petroesjka en Le Sacre du Printemps, tot Stravinsky’s drie grote ‘Russische’ balletten – de bekendste en populairste composities van de componist – en het is waarschijnlijk ook altijd de populairste van de drie geweest. Het publiek voelde zich vanaf het begin aangetrokken door het romantische onderwerp en tot het muzikale idioom van het stuk. Het wordt regelmatig – veelal als concertstuk – uitgevoerd en herhaaldelijk opgenomen.
unieke concertregistratie van l’oiseau de feu o.l.v. Igor Stravinsky op 82-jarige leeftijd
L’Oiseau de Feu is voor groot orkest geschreven – ‘verkwistend groot’ zei Stravinsky zelf – en het stelde de componist in staat om allerlei orkestrale effecten te bereiken; Stravinsky‘s instrumentatie is daarbij briljant te noemen. De compositie is Stravinsky‘s eerste artistiek rijpe werk.
 
Bron: nl.wikipedia.org
Firebird
De Vuurvogel gezien door Maryleen Schiltkamp
100/120 cm, olieverf op doek, 2004

Igor Stravinsky [ en.wikipedia.org ]