Nederlandse Realisten naar Assen

ING schenkt Nederlandse Realisten aan Drents Museum

Nederlandse Realisten na 1950Het Drents Museum in Assen krijgt 271 kostbare schilderijen van de ING art collection. Het zijn werken van o.a. Barend Blankert, Dick Pieters en Matthijs Röling. Bladerend door de catalogus Nederlandse Realisten na 1950 die verscheen bij de gelijknamige tentoonstelling in de Kunsthal in 2001, valt onmiddellijk op dat de ING veel realistische kunst in zijn collectie heeft. Ook Frans Clement, Peter Durieux, Kenne Grégoire, Theo l’Herminez, Pieter Pander, Piet Sebens, Bernardien Sternheim, Frans Stuurman, Jan van Tongeren, Aat Verhoog, Gerrie Wachtmeester en Kik Zijler zijn in de ING art collection vertegenwoordigd.

Fijnrealisme
Wat deze schilders onderscheidt van de modernistische schilders is dat de voorstellingen in het algemeen weinig tot geen ruimte laten voor een andere interpretatie dan wat geschilderd is. We herkennen een steen als een steen, een groen veld als een weiland of een grasveld etc. Het perspectief is meestal correct, de kleurtoepassing natuurgetrouw. De toeschouwer heeft nauwelijks ruimte voor een eigen visuele interpretatie die de verbeelding aan het werk zet.
 
Het is met name dit aspect dat bij liefhebbers van moderne kunst veel weerstand oproept. Het zou te schools, te ‘af’ zijn, geen uitdaging betekenen voor de fantasie van de toeschouwer; immers alles is al aanwezig op het doek. Het wordt gezien als een teruggrijpen op tradities; ambacht prevaleert boven artistieke kwaliteit.
 
Hoewel fijnrealisten tot nu toe weinig bekendheid genieten, hebben ze sinds de jaren zestig een groeiende groep verzamelaars gevonden, die tegenwoordig bereid is aanzienlijke prijzen voor hun werk te betalen. Daarnaast betreft het een kunstvorm die door een breed publiek wordt gewaardeerd om zijn herkenbare voorstelling en technisch vakmanschap. Een vergelijking met onze kunst uit de Gouden Eeuw is hier op zijn plaats.
 
Heleen Buijs in Nederlandse Realisten na 1950, Waanders Uitgevers Zwolle, 2001
Matthijs Röling
Matthijs Röling Herfst, 1975/76

Nederlandse Realisten na 1950Directeur Michel van Maarseveen van het Drents Museum spreekt van een „absolute topcollectie„ en „het beste van de hedendaagse figuratieve kunst in Nederland„. „We zijn er ontzettend blij mee.„ Het museum wordt op dit moment verbouwd en uitgebreid. Daarbij zal ook een nieuwe opstelling voor figuratieve kunst worden gecreëerd waar deze werken deel van uitmaken. Als het museum in het najaar van 2011 weer open gaat, zullen de van de ING gekregen werken allemaal te zien zijn.

Het Drents Museum, dat is gespecialiseerd in hedendaagse figuratieve kunst, werkte eerder al met ING Art samen met exposities en publicaties. Daarom krijgt dit museum als eerste 271 werken. ING onderhandelt nu ook met andere musea die kunst uit de collectie zouden willen ophangen. Maar er wordt ook gekeken naar mogelijkheden in ziekenhuizen en verzorgingsinstellingen.
(Bron: volkskrant.nl )

ING collectie Nederland | ING stoot grote kunstcollectie af