verweggistan

deze week iedere werkdag op Arte: sur les traces de TinTin

De sigaren van de FaraoArte zendt deze week elke avond tussen half acht en kwart over acht de serie sur les traces de TinTin (auf Reisen mit Tim und Struppi) uit. Gisterenavond was de eerste aflevering waarin Kuifje gevolgd werd door Egypte en India in het avontuur de sigaren van de farao. Drie jaar geleden las ik deze stripklassieker uit 1934 voor het laatst toen ik zelf op reis in Egypte was. Het verhaal wordt vrij letterlijk gevolgd en om er echt wat aan te hebben moet je het stripboek erbij pakken. Het aardigst vind ik tussendoor de verwijzingen naar het archiefmateriaal dat Hergé gebruikt moet hebben. In tegenstelling tot de reizende reporter was hij een Brusselse huismus voor wie de wijde wereld open ging door de fotoboeken en exotische voorwerpen die hij verzameld had. In Egypte belandt Kuifje op een filmset in de woestijn, die verwijst naar de legendarische films The Sheik (1921) en The Son of the Sheik (1926) met Rudolf Valentino die de jonge Georges Rémi (Hergé) in zijn jeugd gezien moet hebben.

Valentino
het oriëntalisme in Kuifje en de sigaren van de Farao (1934) en het oriëntalisme uit The Sheik (1921-26) zijn onmiskenbaar twee handen op één buik

afleveringen van sur les traces de TinTin :
maandag: Egypte : de sigaren van de farao (1934)
dinsdag: China : de blauwe lotus (1936)
woensdag: Marokko : de krab met de gulden scharen (1941)
donderdag: Peru : de zonnetempel (1949)
vrijdag: Nepal : Kuifje in Tibet (1960)

Auf Reisen mit Tim und Struppi [ arte.tv ] | de avonturen van Kuifje