de Schoop & de dood

21 september 1860 – 21 september 2010
de 150e sterfdag van Arthur Schopenhauer

Arthur SchopenhauerAfgelopen dinsdag werd in de Russische kerk het Feest van de Geboorte van de Moeder Gods gevierd en daardoor is mij de 150e geboortedag van Arthur Schopenhauer ontgaan. Ik zal niet de enige geweest zijn. Juist omdat ik de laatste tijd veel over het leven van deze filosoof gelezen heb, had ik iets aan zijn sterfdag kunnen doen. Ook de Deutsche Post had een postzegel kunnen uitgeven, maar andere herdenkingen waren belangrijker. Zo verschijnen er dit najaar wel postzegels ter gelegenheid van 200 jaar Oktoberfest en 20 jaar Deutsche Einheit. Maar rond de 150e sterfdag van Schopenhauer blijft het dus stil. Alleen het Schopenhauer Gesellschaft schenkt uiteraard wel aandacht aan zijn 150e sterfdag. De pessimistische filosoof, die pas na zijn zestigste erkenning kreeg, zou wel tevreden zijn met die stilte rond zijn sterfdag. Het idee dat na zijn overlijden de wormen aan zijn lichaam knaagden kon hij goed verdragen, maar het idee dat professoren na zijn dood aan zijn gedachten knaagden, vond hij afgrijselijk.

Zou men op de graven kloppen en de doden vragen of ze weer wilden opstaan, dan zouden ze met hun koppen schudden.

Arthur Schopenhauer
Die Welt als Wille und Vorstellung II

Schopenhauer 1788-1938
In 1938 werden in Danzig drie postzegels uitgegeven ter gelegenheid van Schopenhauers 150e geboortedag (22 februari 1788, Danzig)
Wij huiveren misschien wel hoofdzakelijk zo voor de dood, omdat hij vóór ons ligt als de duisternis waar wij eens uit tevoorschijn zijn gekomen en waar wij nu weer naar terug moeten. Maar ik geloof dat wij, als de dood ons de ogen sluit, juist in een licht komen te staan waar ons gewone zonlicht nog maar een schaduw van is.
 
Bron: Neue Paralipomena
De mensheid heeft heel wat van mij geleerd dat ze nooit vergeten zal, en mijn geschriften zullen nooit teloorgaan.

Arthur Schopenhauer
Parerga en Paralipomena

schopenhauer.de