hardboiled & noir

zondagmiddag gezien op BBC 2: In a lonely place (1950)

In a lonely placeWanneer je Humphrey Bogart in een rol wilt zien, die hem als persoon het dichtst benadert, moet je niet kijken naar The Maltese Falcon (1941) of The Big Sleep (1946) waarin hij een hardboiled privédetective speelt (resp. Samuel Spade van Dashiell Hammett en Philip Marlowe van Raymond Chandler). En ook niet naar Casablanca (1942) waarin hij Rick Blaine speelt. Nee, het is de heetgebakerde Dixon Steele uit In a lonely place (1950) die volgens Bogarts biografe Louise Brooks het dichtst zijn persoonlijkheid benadert. Gloria Grahame, de tweede vrouw van regisseur Nicholas Ray speelde met Humphrey Bogart in de hoofdrol. In a lonely place moet het vooral hebben van de scherpe dialogen en het sterke samenspel van Bogart en Grahame. Het is bovendien een heel stijlvolle film. Terugkijkend op zijn carrière noemde Nicholas Ray In a lonely place zijn ‘meest persoonlijke film’. Tijdens de opnamen was Gloria Grahame vreemdgegaan met zijn dertienjarige (!) zoon en sliep Ray ‘s nachts op de set.

I was born when you kissed me,
I died when you left me, I lived the few weeks that you loved me.

Humphrey Bogart als ‘Dix’

Tijdens het kijken naar oudere films vind ik het leuk om de Internet Movie Car Database er op de iPad naast te hebben. Deze website spot auto’s in films en de database wordt door film- en autogekken voortdurend aangevuld met nieuwe (oude!) modellen. In a lonely place heeft in het begin en ergens halverwege een nachtelijke roadscene. Dat levert in de database van imcdb.org dertien stills op met modellen als 1937 Chevrolet , 1941 Chevrolet Special De Luxe, 1947 Ford Super De Luxe, 1948 Buick Super en onderstaande 1949 Mercury.

1949 Mercury Series 9CM
still uit In a Lonely Place 1950
1949 Mercury Series 9CM
credits: imcdb.org

Van GoghVan mij zou er ook een Internet Movie Design Database of een Internet Movie Architecture Database mogen zijn. Vaak kijk ik in een film ook naar het decor en let op het werk van de art director en set decorateur. Zo viel mij op dat een van de schilderijen aan de muur in In a lonely place een reproductie moest zijn van La Mousmé (1888) van Vincent van Gogh. Het is een echte ‘Amerikaanse’ Van Gogh want het origineel hangt in The National Gallery of Art in Washington. Het interieur was overigens een replica van de woning van Nicholas Ray.

In a lonely place [ noiroftheweek.com ] | recensie [ movie2movie.nl ]