Teutoonse kolos [ 2 ]

gisteren bezocht: het Kaiser Wilhelm Denkmal (1892-1896)
aan de Porta Westfalica

Vorig jaar bezochten we het Hermann Denkmal in het Teutoburger Wald. Niet zover daarvandaan ligt een ander nationalistisch monument uit het Duitse Keizerrijk: het Kaiser Wilhelm Denkmal aan de Porta Westfalica. Dit monument is net als het Hermann Denkmal een zware humorloze Teutoonse kolos. Lopend rond het bombastische bouwwerk dat elke vorm van zelfspot ontbeert, dringt het weer eens tot mij door dat de geest van de late negentiende eeuw tegengesteld is aan de geest van de postmoderne tijd. Monumentale beelden van dit moment zijn bijvoorbeeld kabouter buttplug of een metershoge drol. Beelden die alleen nog maar uit spot en provocatie lijken te zijn geboren. In dat perspectief is het 88 meter hoge monument voor Kaiser Wilhelm der Große een verademing. Maar dan bedenk ik mij dat dergelijke nationalistische pronkstukken de voorlopers waren van de Stalins, Lenins en Kim Jong-Ils. Toch maar de kolossale drol van Wim T. Schippers dan.

Kaiser Wilhelm Denkmal
Kaiser Wilhelm Denkmal 1892-1896

Kaiser Wilhelm Denkmal [ de.wikipedia.org ]