nors gezicht

Art Deco als overgangsstijl tussen Jugendstil en Nieuwe Zakelijkheid

Art Deco zou je kunnen zien als overgangsstijl die de ornamentele Jugendstil met de kale Nieuwe Zakelijkheid verbindt. De frivole Jugendstil krijgt in de Art Deco een nors gezicht. De Wiener Sezession loopt als variant van de Jugendstil rond 1900 al op de Art Deco vooruit. Het speelse en zwierige bevriest en versteent. Art Deco architectuur roept bij mij associaties op met ziggurats, mastaba’s en tempels uit de oude culturen. Streng en confronterend rijzen ze op als bergen van baksteen. Sobere en grauwe Art Deco is net als streng Classicisme bijzonder geschikt voor grafmonumenten. Vlak na de Eerste Wereldoorlog en de triomf van de dood, beleefde Art Deco zijn hoogtepunt.

Radio Kootwijk
Radio Kootwijk (1918-1923) is een goed voorbeeld van grauwe sobere Art Deco die zich uitstekend zou lenen voor een grafmonument. Het voormalige radiostation is nu in feite zijn eigen grafmonument geworden.
Verizon Building
het Verizon Building (voorheen Barclay Vesey Building) uit 1923 is een van de vele zakenpaleizen in Art Deco stijl die in de jaren twintig in Manhattan gebouwd zijn.
decoarchitecture
decoarchitecture.tumblr.com
A Tumblr of Art Deco architecture, vintage and modern, from all over the world. Includes photos of exteriors, interiors, sculptures, monuments, civil engineering and more, plus historical background, quotes, research, archival video, etc.