vrije geesten

zaterdagavond gezien op Nederland 2: Beeldverhaal afl. 6 Mr. Natural

Underground comic tekenaars blijven zichzelf en doen geen enkele concessies als het om hun artistieke vrijheid gaat. Liever armoede lijden en onbekend blijven in vrijheid dan carrière maken en rijk worden onder dwang. De Amerikaanse underground tekenaar Jerry Moriarty is er duidelijk over. Carrière maken is niets voor hem en wat moet hij overigens met al dat geld?

Jerry Moriarty
Jerry Moriarty

Peter Pontiac, de nestor van de Nederlandse underground, erkent dat woede een van zijn grootste drijfveren is. Naarmate hij ouder is geworden, is de woede over de hypocrisie in de maatschappij niet minder geworden.

De Underground-strip is een alternatieve stroming die in Amerika ontstond en in Nederland navolging kreeg. Maar bestaat underground nog wel? Jean-Marc van Tol praat in deze aflevering o.a. met Jerry Moriarty (Amerikaanse undergroundtekenaar), Peter Pontiac (tekenaar), Evert Geradts (tekenaar en oprichter undergroundblad ‘Tante Leny presenteert‘)

programma.vpro.nl