eigen kamertje

gezien op Canvas: De canvasconnectie – Tim Enthoven
Pick Me Up Contemporary Graphic Art Fair Londen t/m 1 april 2012

Tim EnthovenMooi kunstprogramma gisterenavond op Canvas met de Nederlandse illustrator en grafische kunstenaar Tim Enthoven. Hij kwam aan het woord in een passende ambience: een klein en kaal zolderkamertje met alleen een tafel vlak onder een dakraam. Een sterke metafoor van een autistisch leven. Altijd alleen op je eigen kamertje als een kluizenaar of een gevangene maar toch met een magistraal uitzicht op de hemel die alles en iedereen overspant. Herkenbaar?

Tim Enthoven doet op dit moment mee aan de manifestatie Pick Me Up in Londen met hedendaagse grafische kunstenaars. Enthoven, die drie jaar geleden cum laude afstudeerde, heeft zijn internationale doorbraak al achter zich. In de Verenigde Staten zal men hem vooral kennen van de cover van 18 november 2011 van The New York Magazine. Enthoven tekende 1028 kleine figuurtjes op één blad. Het doet denken zo’n ouderwets vel met ‘wrijffiguurtjes’ van letraset die op architectenbureau’s gebruikt werden voor de stoffage van bouwtekeningen. Op die vellen stonden hooguit twintig unieke figuurtjes in een loop maar bij Enthoven zijn echt alle 1028 figuurtjes uniek. Hij werkte er zestig uur aan. Zijn illustratie verbeeldt uiterst treffend de ongelijke ruil tussen 1027 Palestijnse gevangenen met de Israëlische soldaat Gilad Shalit.

Henry Darger
tekeningen van Henry Darger

Tim Enthoven liet in de canvasconnectie enkele van zijn favouriete prenten en illustrators zien, waaronder Egon Schiele, Titiaan en een prent van Lucas van Leyden. Een ontdekking is voor mij het werk van de Amerikaanse outsider artist Henry Darger. (1892-1973)

timenthoven.nl | michaelminneboo.nl