ongekend

vanmorgen gekeken naar de persconferentie in Haren

VVD posterIk hoorde het woord zoals het bij Adam op de scheppingsmorgen over de lippen moet zijn gekomen. Uitgesproken met een dictie die een afdruk van de indruk was. On-ge-kend! Er was een nieuwe ervaring, een ontmoeting met een nieuw fenomeen.

Vandalisme kennen ze toch bij de Mobiele Eenheid? Maar wanneer de Vandalen, een ongekend volk dat spreekwoordelijk is geworden, onder de feestboekkinderen blijken te zijn, dan rolt het O-woord door Nederland. On-ge-kend wat er vannacht in Haren gebeurd is. “We hebben te maken met een nieuw fenomeen”, hoorde ik de hoofdcommissaris zeggen. Hij wist het ook te benoemen: “De mobiliserende kracht van de social media.”

We hebben te maken met een nieuw fenomeen“, hoorde ik de hoofdcommissaris zeggen.
Hij wist het ook te benoemen:
“De mobiliserende kracht
van de social media.“

Het dionysische is onder ons en iedereen met een Facebook-account kan deze duistere kracht met een muisklik helpen ontketenen. Zoals je in de koude oorlog de rode knop had waarmee je de wereld kon vernietigen, zo heeft de feestboekjeugd van tegenwoordig een knopje om een rustig dorpje op stelten te zetten en erger nog: te plunderen.

Feestje? Duimpje omhoog. Duizenden nieuwsgierige kinderen deporteren zichzelf naar Haren waar een feestje zou zijn. Maar als het feestje is afgeblazen, nodigen de kinderen zichzelf toch uit. Weten ze dan nog niet dat er beroepsvandalen mee komen klieken? Tuig dat komt om te plunderen en zich op een straatoorlog heeft voorbereid. Zijn die kinderen echt zo onnozel?

De hoofdcommissaris roept iedereen op tot zelfreflectie. Na mijn jeugdzonden ernstig te hebben overwogen, kan ik mij met de nieuwsgierigheid en “onwetendheid” van de feestboekkinderen verzoenen. Maar vanaf vandaag gaan we verstandig worden, ongekend verstandig!

De vandalen van Haren gaan betalen [ trouw.nl ]