versteend

à la recherche du temps perdu
bij een foto van leraren op de middelbare school (1980)

Het is dertig jaar geleden dat ik voor het laatst naar de klas ging op het VWO. Eind maart 1983 begonnen de voorbereidingen op de mondelinge tentamens in april en waren er geen lessen meer. Ik was mij bewust dat er een tijdperk werd afgesloten. Mijn periode op de middelbare school van mijn twaalfde tot negentiende was toch een belangrijk deel van mijn jeugd. Het was tijdens de Franse of Nederlandse les dat ik voor het eerst hoorde over de roman van Marcel Proust. De leraar sprak over iets vreemds en verwarrends. Op zoek naar de verloren tijd? We waren toch op school om ons voor te bereiden op de toekomst en het verleden was toch vooral iets om achter ons te laten?

Maar naarmate we ouder worden, krijgt het verleden steeds meer de eigenschappen van een fossiel: een afdruk waar geen beweging meer in te krijgen is. Versteend ligt het in ons. De psalmist is zowel luchtiger als dramatischer: “wind waait erover en het is er niet meer, zelfs zijn plaats is niet meer te vinden.” Dat er toch veel behoefte is om die plaats weer te vinden, blijkt uit het succes van schoolbank.nl. Honderdduizenden hebben zich inmiddels aangemeld bij deze databank om oude klasgenoten en leraren terug te vinden. In navolging van Marcel Proust volgde ik sporen uit het verleden, in mijn geval op de pagina’s van mijn oude middelbare school op schoolbank.nl. Ik vond o.a. een foto uit 1980 met negentig leraren, decanen, conciërges, amanuenses en administratief personeel.

leraren op het CLV in 1980
leraren CLV 1980
(klik op de foto voor een vergroting)

Ruim zeventig ken ik er nog bij naam. Ook de namen van de vijftig leraren waar ik les van had, kan ik mij nog herinneren. Verloren tijd? Met een geheugen als een pot lijkt het prima geconserveerd. Toch zit er één gaatje in. Ik heb slechts 1 jaar scheikunde gehad in 1978-1979 van een leraar… ja, hoe heette die ene leraar nou? Het is uit mijn geheugen gesijpeld in de oceaan van de verloren tijd.

mijn leraren op het CLV (1975-1983)
Nederlands: Van Maanen, Roorda, Uyterlinden, Van der Heyden, Benschop, Van Dijk. Engels: Beekman (Van Stempvoort), Van Waveren (Smit), Wijnbergen, Koelewijn. Frans: Maquart, Pikaart, Punt, Hartz. Duits: Breekveld, Gottlieb, Kloosterman, Van de Ham. Wiskunde: Bolt, Van Baaren, Da Costa, Niks, Nagel. Biologie: Griethuizen, Van Hees, Brinkhuis. Natuurkunde: Reijntjes, Wiersma. Geschiedenis: Koster, Van der Woerd, Van de Meulen, Hörchner, Hiensch, Pilon. Aardrijkskunde: Van Keulen, Salman, Rogge, Andel. Economie I: Korteweg, Timmer. Economie II: Hamers. Tekenen: De Geus, Maas. Muziek: Van Dijk. Gymnastiek: Stuivenberg, Van Doorn, Munnike, Van der Zee. Godsdienst: Van Heerden, Tigchelaar, Bakker, Engel.

schoolbank.nl