sinds 2004
Fahrt nur fort, nach eurer Weise
Die Welt zu überspinnen!
Ich in meinem lebendigen Kreise
Weiß das Leben zu gewinnen.
Goethe, Zahme Xenien, 1820

Woest & Vredig

vrije geluiden in de wwwoestijn

Menu

Naar de inhoud springen
  • vandaag
  • geschiedenis
  • 18e eeuw
  • 19e eeuw
  • 20e eeuw
  • schilderkunst
  • film
  • boeken

Italiëgangers [ 20 ]

maandag 5 augustus 2013
Johann Wilhelm Schirmer (1807-1863)

De Duitse landschapsschilder en graficus Johann Wilhelm Schirmer maakte in 1840 een reis naar Italië. Als ontelbare schilders voor hem schilderde hij ook meerdere malen een gezicht op Tivoli.

Johann Wilhelm Schirmer
Gezicht op Tivoli (1840)
Johann Wilhelm Schirmer
een ander Gezicht op Tivoli

Johann Wilhelm Schirmer [ de.wikipedia.org ]

Italië, schilderkunst

Berichtnavigatie

← brave Biedermeiers Italiëgangers [ 21 ] →

Over deze blog

Henk Johannes van den Heuvel (Veenendaal 1963) is schilder, vormgever, blogger en schrijver. Hij laat zich inspireren door de geschiedenis en de schilders tussen 1750 en 1850. Zijn "liefhebbersblog" Woest & Vredig bestaat sinds 2004. De laatste jaren ligt de nadruk op geschiedenis, schilderkunst en film. Reacties plaatsen is niet mogelijk, maar via e-mail kan altijd gereageerd worden.

Henk Johannes van den Heuvel

DADAMAN

DADAMAN
Door Henk Johannes van den Heuvel
Mijn 'dadajaren' met Allard Budding - Veenendaal 1980-1986

Dadaman

In juli 2018 verschenen bij Lycka Till Förlag en o.a. te bestellen via allardbudding.nl of bol.com

In het najaar van 2018 verschijnt Het nest van de tijd, een 'gedachtenschetsboek' over tijdgeest, beeldvorming en identiteit.

Dit najaar verschijnt

Het nest van de tijd

Het nest van de Tijd

Meditaties rond geschiedenis, beeldvorming en identiteit.
Reflecties op schilderkunst.

A Sentimental Journey

What a large volume of adventures may be grasped within this little span of life by him who interests his heart in every thing (...)  

Laurence Sterne
A Sentimental Journey (1768)

Een school voor de ogen

"Onze ogen slijten. De media bieden ons steeds weer beelden aan, we worden bedolven onder beelden. We krijgen een inflatie van beelden, en daardoor verleren we het zien. Wat het zien betreft zijn we analfabeten. We kunnen niet lezen met onze ogen. We kunnen de wereld niet meer begrijpen. Onze ogen zijn nog meer verbruikt dan onze oren, omdat het te chaotisch is. Er wordt geprobeerd ons via visuele indrukken iets te verkopen. We moeten niet begrijpen, maar kopen. Dat gebeurt voortdurend en daardoor zijn we niet in staat om met onze indrukken, of met datgene wat onze ogen beleven, iets zinvols te beginnen. We zijn eigenlijk onmondig, als ik het zo zeggen mag. Ik denk dat de filmkunst tot taak heeft ons langzaam en voorzichtig weer te leren zien. Een school voor de ogen. ( ... ) Alleen door intensief kijken, door een zekere gevoeligheid kun je meevoelen en meedenken met wat je ziet. Normaliter is zo'n poging tamelijk zinloos, omdat wat ons wordt aangeboden geen samenhang vertoont. Als we het zouden proberen belanden we weer in een doodlopende straat. Dan is het eigenlijk onbegrijpelijk. De wereld is eigenlijk idioot, zinloos en verhuld, maar in de kunst stelt ze zich weer open. Zo zou ik het willen zeggen."

Edgar Reitz in een interview met Frank Wiering voor de VPRO, 1993

Social Media

Twitter
Tweet
Facebook
fb-share-icon
mijn Pinterest pagina
abonneren

Zoeken

Onderwerpen

Archief vanaf 2004

Laatste 200 stukjes

heideggerIn de voetsporen van Heidegger

Volgens Hannah Arendt trok er door het denken van haar leermeester Martin Heidegger een storm. “Hij komt uit het oeroude en wat hij achterlaat, is iets volmaakts, dat zoals al het volmaakte terugvalt aan het oeroude.” Wij gingen bij de beroemde blokhut in Todtnauberg kijken of Arendt gelijk had.

voetnotenVoetnoten bij de 19e eeuw

In het Rijk van de Geest is alles tegenwoordige tijd en daar alleen ben je onsterfelijk. Zolang je maar niet vergeten wordt, leef je voort. Maar als je bent weggezonken in het collectieve geheugen, kun je met een lemma op wikipedia.org weer boven water komen.

civilwarAmerikaanse Burgeroorlog

Deze serie begon op 9 april 2010, precies 145 jaar na het einde van de Civil War, misschien wel het grootste trauma uit de Amerikaanse geschiedenis. Het laatste artikel verscheen op 3 juli 2013. Dat was precies 150 jaar na de Slag bij Gettysburg, het keerpunt in de oorlog.

napoleonNapoleon en zijn schilders

Weinig historische figuren zijn zo vaak geschilderd als Napoleon Bonaparte. Niet alleen tijdens zijn bewind maar ook daarna bleven schilders historische gebeurtenissen vastleggen met Napoleon in het centrum van de aandacht. Geschiedvervalsing. Omdat het moest.

goethezeitLandschapsschilders uit de Goethezeit

Met de Goethezeit wordt in Duitsland de periode 1770-1830 aangeduid. Niet alleen de filosofie, literatuur, beeldhouwkunst, architectuur en muziek kwamen in het Duitse taalgebied tot bloei maar ook de romantische landschapsschilderkunst.

italiegangersSchilders in Italië

Tot in de 19e eeuw was de reis naar Italië voor veel kunstenaars een verplicht nummer. Tijdens de Grand Tour werden Venetië, Florence en Rome bezocht waar de meesters bestudeerd werden. Maar het Italiaanse landschap bleek voor veel kunstenaars aantrekkelijker.

broodheerDe schilder en zijn broodheer

Nu de overheid zich als mecenas heeft teruggetrokken worden veel kunstenaars weer afhankelijk van rijke opdrachtgevers en verzamelaars. Net als vroeger dus, toen veel kunstenaars vaak tegen wil en dank de lakeien van de heersende klasse waren.

waakzaamheidDe waakzaamheid van het hart

De Philokalia is een verzameling geestelijke geschriften die tussen de vierde en veertiende eeuw (in het Grieks) geschreven zijn en in de achttiende eeuw door de heilige Nikodimos van de berg Athos gebundeld zijn. Zijn tijdgenoot Paisius Velichkovsky maakte een vertaling in het Kerkslavisch.

metamorphosenOvidius’ Metamorphosen

In de Middeleeuwen was er eigenlijk maar één boek. Na de revolutie van de boekdrukkunst kreeg de Bijbel concurrentie van eigentijdse maar vooral ook van klassieke geschriften. De compilatie van mythen die Ovidius aan het begin van onze jaartelling in klassiek Latijn had samengesteld, werd een inspiratiebron voor ontelbare schilders.

danteDantes Divina Commedia

Dante stelt zich het Inferno voor als een trechter die breed begint onder het aardoppervlak en dan toeloopt naar het ijskoude middelpunt van de aarde. Daar zetelt Lucifer. Er zijn negen kringen. Dante en Vergilius ontmoetten er steeds grotere zonden en grotere zondaars.

wolkenkrabbersWolkenkrabbers

Chicago en New York werden eind 19e eeuw proeftuinen waar de skyscraper dankzij een stalen constructie steeds hoger kon worden. Er lagen ook twee Amerikaanse gedachten aan ten grondslag: "Form follows function" en "The sky is the limit."

atoomstijlOp zoek naar de atoomstijl

In de zomer van 2009 was in het Atomium in Brussel de tentoonstelling A la recherche du “Style Atome” te zien. Het is een swingende stijl uit de jaren vijftig die nog steeds beoefend wordt. Noem het geen retro. De atoomstijl is iets speciaals.

blueberryEen avontuur van luitenant Blueberry

In 1963 begon de Franse striptekenaar Jean Giraud (1938-2012) samen met scenarist Jean-Michel Charlier (1924-1989) aan zijn levenswerk: Blueberry. Ze lieten zich daarbij inspireren door de spaghettiwestern. Het 50-jarige jubileum van zijn antiheld maakte Giraud net niet meer mee. Hij overleed in 2012.

favouritethingsMy favourite things

Belgian woodcuts & Russian Luboks. Underground comics & Midcentury Modern. Genesis, Pink Floyd & Film Noir ... These are a few of my favorite things ...

Over Woest & Vredig

Henk Johannes van den Heuvel

Deze "liefhebbersblog" van
Henk Johannes van den Heuvel (1963) bestaat sinds 2004. De laatste jaren ligt de nadruk op geschiedenis, schilderkunst en film. Reacties plaatsen is niet mogelijk, maar via e-mail kan altijd gereageerd worden.

Onderwerpen

16e eeuw 17e eeuw 18e eeuw 19e eeuw 20e eeuw animatie architectuur boeken comics documentaires Duitsland film filosofie fotografie Frankrijk geschiedenis grafisch ontwerp en webdesign Italië muziek natuur Orthodoxie postzegels religie Rusland schilderkunst taal en poëzie tekeningen en prenten tot 1500 wetenschap zomaar...
maart 2023
M D W D V Z Z
« jan    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Colofon

Woest & Vredig draait op de laatste versie van Word Press
De vormgeving is gebaseerd op het template Twenty Thirteen. De platte tekst staat in Source Sans Pro 16px en de citaten in Georgia 14px.

HTML5 en CSS3