Spielberg & Kuifje

gisterenavond gezien: The Adventures of Tintin (2011)

TinTin DVDVlak voordat Hergé, de geestelijke vader van Kuifje, in 1983 overleed, had Steven Spielberg contact met hem opgenomen. Het was kort na Raiders of the lost Ark (1981) de eerste film van Indiana Jones-film, een avonturenfilm met een hoog Kuifjegehalte. Zo werd Spielberg onvermijdelijk met de wereldberoemde Belgische reporter geconfronteerd. Tot onderhandelingen met Hergé over een verfilming zou het niet meer komen, maar de weduwe van Hergé verkocht Spielberg later wel de rechten. Het duurde bijna dertig jaar voordat de film The Adventures of Tintin verscheen. Volgens Spielberg duurde het zolang omdat hij geen speelfilm, maar ook geen tekenfilm wilde want die waren al eens eerder gemaakt. De ‘motion capture‘, een techniek waarbij de bewegingen van echte acteurs worden omgezet naar digitale personages, maakte een verfilming zoals Spielberg voor ogen stond mogelijk.

The Secret of the Unicorn voegt drie Kuifjeverhalen samen: De Krab met de Gulden Scharen, Het Geheim van de Eenhoorn en De Schat van Scharlaken Rackham. Hergé tekende deze verhalen tijdens de Tweede Wereldoorlog. De jaren dertig en veertig is een periode waar Spielberg verknocht aan is, zoals hij met de komedie 1941 (1979) en de avonturenfilms met Indiana Jones liet zien. Comics, het klassieke Hollywood, oriëntalisme en het tijdsbeeld zijn vaste ingrediënten die hij deelt met Hergé.

Nostalgie is een belangrijk bestanddeel van avonturenfilms als Indiana Jones en Kuifje. In The Adventures of Tintin is het straatbeeld van de jaren dertig nauwkeurig gereconstrueerd waarbij het stripachtige karakter bewaard is gebleven. De auto’s zijn zo realistisch dat Internet Movie Car Database enkele modellen vermeldt, waaronder de rode 1935 Citroën 7UB Camionnette 500, de 1938 Peugeot 402 Légère en de 1955 Triumph TR2.

Een tweede Kuifjeverfilming verschijnt mogelijk met Kerst 2015, maar Spielberg geeft geen garanties. Het verhaal zou gebaseerd zijn op Kuifje en de Zonnetempel. Er zouden ook elementen uit De Zaak Zonnebloem in verwerkt zijn. Spielberg liet er zelf weinig over los: “We weten welke boeken we gaan verfilmen, maar dat kan ik nog niet bekendmaken. We zullen twee boeken samenvoegen die Hergé altijd al wilde combineren.”

The Lady Vanishes 1938
scene uit The Lady Vanishes (1938) die mij doet denken aan een scene uit Kuifje en de Scepter van Ottokar (1939)

Overigens liet Hergé zich ook door films inspireren. Zo zitten er in De Zwarte Rotsen (1938) verhaalelementen uit The 39 Steps (1935) van Hitchcock en in De Scepter van Ottokar (1939) ontdekte ik elementen uit een andere Hitchcockfilm, The Lady Vanishes (1938), en een grapje uit de Hollywoodkomedie Bringing up baby (1938).

The Adventures of Tintin [ imdb.com ]