Beeld van het wilde westen [ 2 ]

gezien op BBC 2: Fort Apache (1948)

Fort Apache DVDVorig jaar zag ik op BBC 2 She wore a yellow ribbon (1949), het tweede deel van de zogenaamde cavalry trilogy van regisseur John Ford met John Wayne in de hoofdrol. Deze film was in kleur geschoten en liet een schilderachtig beeld van het Wilde Westen ziet. Bij John Ford wordt dat beeld meestal bepaald door de eenzame rotsformaties van Monument Valley.

Afgelopen week was op dezelfde zender het eerste deel uit deze cyclus te zien. Fort Apache (1948) werd een jaar eerder opgenomen in sfeervol zwart wit. Archie Stout (1886-1973) won er tijdens het Festival van Locarno in 1948 de prijs mee voor de beste cinematografie. Of hij zich net als Winton C. Hoch (1905-1979) had laten inspireren door de schilderijen van Frederic Remmington is mij niet bekend. Winton C. Hoch won zelfs een oscar voor de cinematografie in She wore a yellow ribbon maar had daarbij veel te danken aan de twintig jaar oudere Archie Stout die hem tijdens het opnamewerk geassisteerd had.

Fort Apache [imdb.com ]