dwarrelend blad

zaterdagmiddag gezien op BBC 2: The Trouble with Harry (1955)

The trouble with Harry DVDHet zal mij niets verbazen als Hergé zich in De juwelen van Bianca Castafiore (1963) heeft laten inspireren door The Trouble with Harry (1954) van Hitchcock. Hergé had al eerder inspiratie gehaald uit films van Hitchcock. In Kuifje en de Zwarte Rotsen (1938) zitten elementen uit The 39 Steps (1935) en in De Skepter van Ottokar (1939) herkennen we een paar situaties terug uit The Lady Vanishes (1938).

In De juwelen van Bianca Castafiore zijn avontuur, spanning en exotische locaties ingeruild voor de (schijnbare) rust op het platteland. Hitchcock doet dat ook in The Trouble with Harry. De setting is in ieder geval erg sfeervol: de Amerikaanse staat Vermont in de herfst. Het is een deel van de Verenigde Staten dat erg op Engeland lijkt en Hitchcock zal zich hier wel thuis gevoeld hebben. De plot, die eigenlijk meer een anti-plot is, kan mij weinig boeien, maar de sfeer en de filmscore maken de film voor mij toch de moeite waard.

troublewithharry-still
Vermont in herfstkleuren én Technicolor (still uit begin van The Trouble with Harry)

The Trouble with Harry is de eerste film waarin the master of suspence samenwerkte met de componist Bernard Herrmann. Deze gebruikt klassieke instrumenten op een bijna abstracte manier. De klarinet en fagot keutelen terloops wat noten uit, langs de landweggetjes van New England. Behalve aan De juwelen van Bianca Castafiore moest ik ook denken aan Heimat (1984) van Edgar Reitz. In een van de eerste afleveringen uit deze serie wordt op een gegeven moment ook een dode man in het bos gevonden. En ook daar ontbreekt een plot. Het lijk ligt op de grond, als een blad dat van de boom is komen dwarrelen.

Wat een verademing, even geen Tatort

The Trouble with Harry [ imdb.com ]